Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Titokban új oprendszert fejleszt a Microsoft

2005.11.07. 11:45
Mikrokernel operációs rendszert mutatott be a Microsoft kutatócsoportja, a Singularity projekt eredményéből azonban hosszú ideig nem lesz kereskedelmi termék.

Számítógépeink még mindig nem léptek túl az 1960-70-es években kifejlődött architektúrákon, operációs rendszereken és programozási nyelveken, ezért a Microsoft elindította a Singularity projektet, amelynek a célja egy teljesen új és megbízható szoftveres platform kifejlesztése. A kutatómérnökök már összeraktak egy háromszázezer sornyi programkódból álló mikrokernelt, és a projektről a napokban közzétettek egy jelentést. (A mikrokernel olyan rendszermag, amely csak az alapvető funkciókat látja el, például az eszközök, memóriák és folyamatok kezelését.)

Alapoktól kezdték

Eddig nem kapott nagy nyilvánosságot a Singularity, pedig két évvel ezelőtt indult és ez a Microsoft Research kutatócsoport legnagyobb csoportközi projektje: 35 kutató vesz részt benne, többek között a rendszerfejlesztők, hálózati fejlesztők, szerkesztők és tesztelők közül. Minden egyes részlet új, nem használták föl a Microsoft már meglévő hatalmas kódkészletét.

Az új operációs rendszer szoftveresen elszigetelt folyamatokra épül (Software-Isolated Processes, SIPs), amely elválasztja egymástól a rendszer és az azon futó szoftverek különféle folyamatait, és a kutatók szerint ettől majd megbízhatóbbak lesznek a szoftverek. Teljesítményéről valamit elárul, hogy amíg a Windows 5,3 millió, a FreeBSD 1,03 millió, a Linux pedig 719 ezer processzorciklust igényel egy új folyamat létrehozásához és elindításához, addig a Singularity csak 300 ezret, ugyanakkor a mérések szerint fájlműveletekben jobban teljesítettek a hagyományos rendszerek.

Hasznos ötletek

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a Singularity megjelenik-e önálló kereskedelmi termékként, hiszen még kísérleti stádiumban van, és a fejlesztők csak most kezdenek komponenseket gyártani a rendszermaghoz. A szoftveróriás rezdüléseit figyelő Microsoft Watch informatikai szaklap szerint önmagában vagy más termék részeként is piacra kerülhet az oprendszer, de az is elképzelhető, hogy csupán más fejlesztőknek adnak vele ötleteket.

A Microsoft Core Operating System Division (COSD) csoport és a szoftverek biztonságával foglalkozó csoport máris felfigyelt az új kódokra: a COSD megpróbálja csökkenteni a Windows alrendszerei közti függőségeket, a biztonsági csoport pedig az egységes azonosítást próbálja megvalósítani, írja a Microsoft Watch. Az operációs rendszer Sing# programnyelven íródott, amely a Microsoft Research által kifejlesztett Spec# nyelv kiegészítése, a Spec# pedig maga is egy kiegészítő, az ismertebb C# programnyelvhez tartozik. A csoport az általa kifejlesztett Bartok elnevezésű szerkesztőt és futtatási környezetet használja.