Alfréd
-2 °C
2 °C

Tilos másolgatni az új Windowsban

2005.11.02. 12:05
A Vista részét képezi a "Puma", amely a remények szerint véget vet a zenék illegális másolásának. A Microsoft szerint alapból tiltva lesz például a DVD-k védelmének szoftveres megkerülése is.

A Windows XP-t követő Windows Vistát számos másolásvédelmi eljárással felszerelik majd. Ezek közé tartozik majd a filmek esetében a videójelet a céljáig kísérő PVP-OPM (Protected Video Path - Output Protection Management) rendszer, írta a Windows Professionell című szaklap alapján a Der Standard.

A PVP-OPM két helyen avatkozik be. Egyrészt azonosítja a hardvert, és elkülönített környezetet teremt a hozzáféréshez. Ezzel megakadályozható, hogy például másolatokat lehessen írni a merevlemezre, vagy a pc memóriája menet közben kiolvasható legyen.

Jó ideje elvárás

A másik beavatkozás a tartalmak kiadását felügyeli, a PVP-OPM ellenőrzi a monitorkimeneteket és a TV-csatolókat. A lépéseket a másolástól rettegő filmipar már jó ideje követelte.

A szoftveres támadásokat, például a DVD-k CSS másolásvédelmi eljárásának kiiktatását a Windows Vista alapból tiltaná. A digitális jelek csakis titkosítva hagyhatják el a számítógép házát.

Konyec a zenemásolásnak

Ezen kívül a buszrendszer, például a PCI-Express elleni támadások kudarcra lesznek ítélve, mivel az adatfolyam ott is titkosítva zajlik majd.

Ugyanígy elejét veszik majd a zenék illegális másolásának is. A Puma elnevezés a Protected User Mode Audio (védett audió felhasználói mód) rövidítése. Az audio-engine az operációs rendszer kerneljéből felhasználói szintre kerül. Ezzel a zenei modulul robosztusabb lehet, miközben könnyebben illeszthető, vagyis megkönnyíti a kiegészítő alkalmazások fejlesztőinek életét, ígéri a Microsoft.