György
14 °C
24 °C

Januártól kapható a Windows Vista

2006.11.09. 13:39
Bejelentette a Microsoft a Windows Vista operációs rendszer bolti megjelenésének dátumát. A hivatalos bemutató november 30-án lesz.

A Microsoft új operációs rendszere, a Windows Vista 2007. január 30-án kerül a kiskereskedelmi forgalomba. A Microsoft már korábban közzétette, hogy mennyiségi licencet rendelő vállalati ügyfelek november 30-tól juthatnak hozzá az új operációs rendszerhez. A Windows új kiadásában háromdimenziós interfész, különleges biztonsági megoldások és beépített fájlkereső van.

Hat változata lesz a szoftvernek: három üzleti, kettő otthoni használatra való, egy pedig a fejlődő országok számára készült. A januári megjelenés azt jelenti, hogy a Microsoft lemarad a nagy karácsonyi bevásárlási szezonról. Éppen ezért a vállalat - hogy fenntartsa az érdeklődést a Windows korábbi verzióival felszerelt személyi számítógépek iránt - kuponokat dob piacra karácsony előtt, amelyek fejében ingyenesen vagy kedvezményes áron lehet majd hozzájutni a Vistához.

A cég becslései szerint az új operációs rendszer nagyjából 10 százalékkal fogja növelni a Windows alatt futó számítógépek iránti keresletet a június végéig tartó üzleti évben, és az eladások inkább az év második felében fognak jelentősen megugrani. A Vista megjelenését eredetileg augusztusra tervezték. Fejlesztése több mint öt évet vett igénybe. A Microsoft korábban már nyilvánosságra hozta, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie a személyi számítógépeknek, hogy alkalmasak legyenek az új szoftver futtatására, és több nagy pécégyártó azóta már "Vista-kompatibilis" gépekkel rukkolt elő.

Az Amerikai Egyesült Államokban Steve Ballmer, a vállalat főnöke fogja bemutatni az új szoftvert a New York-i tőzsdén tartandó rendezvényen. A végfelhasználók szánt magyar verzió valószínűleg március környékén kerül a boltok polcaira.