Angelika
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Magyarok a videojáték-világbajnokságon

2008.11.05. 11:20
Kilencedik alkalommal rendezik meg a videojátékok világversenyét, a World Cyber Gamest. Idén Köln ad otthont a rendezvénynek, amin öt versenyszámban magyar játékosoknak is szurkolhatunk.

Újra szoríthatunk magyar játékosokért a gamer-világbajnokságon. A kölni World Cyber Games 2008 versenyei november 5. és november 9. között zajlanak, a döntők többségére szombaton kerül sor. És a tizennégy versenyszámból ötben magyarok is beszállnak a viadalba.

Mint azt már a WCG hazai selejtezőjén megtudtuk, az öt versenyzőből három hazai címvédő, mindhárom stratégiai játékban. A magyar Starcraft-bajnok, a most 17 éves Váczi Valentin (művésznevén Ace) már tavaly is megnyerte a válogatóversenyt, de idén először jut ki a világbajnokságra. És talán idén utoljára rendeznek versenyt Starcraftben, a tízéves játéknak ugyanis jövőre jön a folytatása. Ace-nek egyébként kemény dolga lesz a koreaiakkal, ott ugyanis a Starcraft nemzeti sportnak számít.

A magyar csapat

Zentai György alias Gorky Command & Conquer 3-ban nyert idén és tavaly is: a 21 éves srác igazi WCG-veteránnak számít, már negyedszer indul a világversenyen. Szintén régi versenyző Agárdi "DNA" Péter, aki a Warcraft 3 virtuóz játékosa, ő harmadszor jut ki a WCG-döntőre. A FIFA 08 című focijátékban Tóta Gábor (Gabu) bizonyult a legjobbnak a válogatóversenyen, Guitar Hero III-ban pedig a cybersport-olimpia Egerszegije, a nyolcadikos Murai Bence. Ő végül nem indulhatott a döntőn, a selejtező második helyezettje, Molnár Martin képviseli Magyarországot a gitárszimulátorban. Egyébként ez a versenyszám először szerepel a WCG-n.

A World Cyber Games (WCG) Koreából indult 2000-ben, hardcore játékosok LAN-partijaként. Magyarország szinte a kezdetektől, 2001 óta vesz részt a rendezvényen. A versenyjátékokat cybersportnak is nevezik, mert kemény edzés eredményeként juthatnak csak ki a játékosok a WCG-re. Emellett a szponzori segítség is nélkülözhetetlen, a magyar játékosok útját idén a Samsung állta.

A WCG 14 versenyjátékából 9 pc-s, egy mobilos (az Asphalt 4 nevű autóverseny), négy pedig Xbox 360 konzolra jelent meg. Xboxon a Guitar Hero III-on kívül egy autószimulátorban (Project Gotham Racing 4), egy lövöldözős játékban (Halo 3) és egy verekedős játékban (Virtua Fighter 5) rendeznek versenyt. Pc-n a fent említettek mellett a Red Stone nevű online szerepjátékban, a Carom3D című billiárdszimulátorban, a Need for Speed: Pro Street autóversenyben, az Age of Empires III című stratégiai játékban és Counter Strike-ban (CS) indulhattak a versenyzők. Ezek közül a magyaroknak az utóbbiban lehetett volna esélyük, de nincsenek kint: annak ellenére, hogy a magyar CS-játékosok ott vannak a világ élvonalában, a WCG hazai szervezői nem indítottak magyar csapatot. A hivatalos indoklás szerint azért, mert a CS túl erőszakos játék, mások szerint azért, mert a szponzornak ebben a versenyszámban nem egy embert, hanem egy egész csapatot kellett volna támogatnia.