Endre, Elek
17 °C
30 °C

Azonosítót keres a Whistler

2000.11.21. 16:51
A Microsoft készülő új, Whistler kódnevű operációs rendszere biztonságosabb lesz minden elődjénél - ezt az biztosítja, hogy nem futtat majd olyan programot, amely nem rendelkezik a szoftveróriás által kiadott digitális azonosítóval.
Egy londoni sajtótájékoztatón Jim Ewel, a Microsoft IT infrastruktúráért felelős alelnöke a Whistler várható biztonsági újításait ecsetelve ejtett szót arról, hogy az új operációs rendszer nem futtat majd olyan programot, amely nem rendelkezik azonosítószámmal. Ewel elmondta, hogy az azonosítótechnológiát elsősorban a Melissához és a szerelemvírushoz hasonló e-mail-vírusok ellen dolgozták ki, működése az operációs rendszerben futtatott minden kódra kiterjed majd.

Ewel szavait a Microsoft szóvivője is megerősítette. Rámutatott, hogy az azonosítók alkalmazása a Microsoft új biztonsági doktrínájának része, amely már a Windows 2000 alatt is megmutatja magát - igaz korlátozott formában.

Vírusok és nyomtatók ellen

A Whistler alatt csak a tuti fog futni
A Windows 2000 jelenleg kétféle alkalmazást ismer - a megbízhatót és a megbízhatatlant - attól függően, hogy a szoftver fejlesztője ellátta-e azt digitális aláírásával, vagy nem. Bár az operációs rendszer káderez, a hangját nem emeli fel, nem kérdez, nem tilt. Mindezzel szemben azonban a Windos 2000-et lehet úgy telepíteni, hogy figyelmeztesse, vagy akár megakadályozza olyan perifériák kezelőprogramjainak telepítését, amelyek nincsenek a Microsofttól származó azonosítóval ellátva.

A digitális azonosító beszerzése úgy történik, hogy a nyomtatók, egerek és egyéb felszerelések gyártói benyújtják a Microsofthoz az általuk gyártott berendezéseket, a vállalat pedig teszteli azokat. Az azonosító tehát amellett, hogy véd a rosszindulatú programok futtatásától, megelőzi azt, hogy a nyomtató projektdokumentáció helyett rasszközi pornográf novellát nyomtasson.

Totális ellenőrzés, totális biztonság

,,A biztonsággal foglalkozó szakemberek már régóta valami hasonlót javasolnak a Microsoftnak, és egész biztosan jó dolog, ha a vírusvédelemről van szó." - vélekedik Richard M. Smith, internetes biztonsági szakértő.

Jon Callas, szintén számítógépes biztonsági szakértő, már nem annyira magabiztos az azonosítók pozitív szerepével kapcsolatban: ,,A főnökök imádni fogják, egészen addig, amíg meg nem tagadja egy olyan shareware telepítését, ami nélkül nem lehet elvégezni a munkát. Az oprendszernek így csak pár hónapot jósolok."

Callas a Whistler piaci sorsa mellett a fejlesztésre gyakorolt hatásával kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki. ,,Jobbik esetben a kisfejlesztőknek is meg kell vásárolniuk a tanúsítványokat - ez a nagyobbaknak semmilyen problémát nem fog okozni. A rosszabbik esetben a programok jóváhagyásáért kell a Microsofthoz folyamodniuk. Ez nagy probléma lenne azoknak a fejlesztőknek, akik a Microsofttal versenyző alkalmazásokat fejlesztenek. Ez egy újabb antitröszt eljárás alapja lehet." - mondta.

Richard M. Smith kétli, hogy ez bekövetkezik: ,,Komoly kétségeim vannak afelől, hogy a Microsoft olyan fényben próbálna feltűnni, mint aki ilyen mértékig ellenőrzi a windowsos szoftverek piacát, ehhez megfelelőek a jelenlegi módszerek. A perifériák azonosításának folyamata azonban már teljesen más dolog, hiszen ott tényleg nagy zűrzavar lehet."

Wchurchill, Wstalin, Whistler.