11:00, November 26.
Tunézia 0
Ausztrália 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
14:00, November 26.
Lengyelország 0
Szaúd-Arábia 0
Education City Stadion C csoport
17:00, November 26.
Franciaország 0
Dánia 0
974 Stadion D csoport
20:00, November 26.
Argentína 0
Mexikó 0

Windows Millenium Edition

2000.03.14. 18:30
Megszokhattuk már a Microsofttól, hogy időnként frissítéseket ad ki programjaihoz, melyeket persze külön pénzért árul. Így volt ez a Windows 95 OSR-2-vel vagy a Windows 98 Second Edition-nel, és most se lesz másképp.Ezért lett átnevezve a korábban Windows Millennium név alatt futó operációs rendszer Windows Millennium Editionre. Tovább halasztották az erre a verzióra ígért forradalmi újításokat, csak néhány új szolgáltatás és egy kicsit stabilabb operációs rendszer kerül majd a dobozba, valamikor 2000 végén...

Windows ME
Nem hoz nagy változást
Nem került sor az NT és a Win9x sorozat egyesítésére, amit 2000-re ígértek, bár az irány már megvan: a Windows 2000 alatt már fut néhány játék, a Millennium Edition is stabilabb a korábbi verzióknál, azonban a kettő még távol áll egymástól. Kék képernyő marad, viszont működnek a Windowsos játékok.

A telepítés meglepően sima, csak egyszer indítja újra a gépet, és kérdéseket is csak az elején tesz fel. Nagyon kellemes látvány, hogy automatikusan 800*600-as felbontásban 16 bites színmélységben 75 Hz-en jelenik meg a kép a bootolás után, ami igen nagy javulás a korábban szokásos 640*480/256 szín/60 Hz-es retinaégető kombinációhoz képest.

A rendszert védik az instabil driverek ellen, csak a Microsoft által hitelesített drivereket enged installálni, különösen a hang- és videókártyák esetén. Felejtsük el a "régi" Gravist, ami Win98SE alatt még működött ugyan, ám ME alatt már nem lehet beindítani. Az automatikus felismeréssel is van némi gond, néhány több mint egyéves hardvert nem ismer fel (SB Live!, Abit BE6 UDMA66 vezérlője). Csak külső programmal támogatja a két sztereókimenetes hangkártyákat, de legalább működnek.

A DOS-t sikerült teljesen kiírtani a felszínről, mutatóba csak a rendszermagban maradt, régi játékok ezzel együtt ugrottak, marad a boot-lemez. Az új játékok telepítését azonban az Application Manager segíti majd: letörli a régen használt játékok néhány fájlját, kezdve a videóbejátszásokkal, stb., amit persze az eredeti CD-ről könnyen helyre tudunk állítani. Persze ez csak a legújabb játékokkal működik (majd), és ajánlott ezekhez a minimum 10 GB-os winchester.

Buta vezérlőpult
A júzerek ellen is építettek be védelmet, mely a megváltoztatott rendszerfájlokat az eredetire cseréli vissza, persze a felhasználó tudta nélkül. Új még a System Restore, ami időnként elmenti a rendszerbeállításokat, és amikor probléma adódik, vissza tud állítani egy korábbi állapotot. Egyedüli gond, hogy nálam egy hónap után mintegy 300 MB-ot foglal, és ez folyamatosan növekszik. Hivatalosan csak 1-3 hétre visszamenőleg tárol adatokat, a hely függvényében. Ez nálam összesen négy mentés =[. Van egy egyszerűsített Control Panel is, amin csak a legfontosabb beállítások látszanak, mint a dátum, az idő, a képernyő, nyomtatók és persze az internet.

Tartalmazza az Internet Explorer 5.5-öst, alias Marst, melyről nem állítom, hogy bármiben jobb lenne, mint az 5.0, bár ki tudja. Megszűnt viszont a Frontpage Express, helyette az Office-t kell használni, külön vásárlással...

Néhány interneten keresztül játszható játékot is mellékeltek, dáma, amőba, stb: felkapcsolódunk egy MS játékszerverre, ahol megfelelő szintű játékosokat talál a gép, már ha van ilyen. Most még sajnos nincsen, így kipróbálni se nagyon volt lehetőségem.

Másik nagy újdonság egy videószerkesztő program, olyan Adobe Premiere-szerű, bár igazából úgy használható filmvágásra, mint a Sound Recorder mixelésre...

Néhány, részben a Windows 2000-ben már látott apró ötlet is belekerült, ilyen például az, hogy Start menüben a Dokumentumok menü tetején megjelenő My Documents mappa tallózható, tehát nem nyit meg új ablakot, hanem úgy lehet benne mozogni, mint a Start Menüben. Nem nagy újdonság, viszon nagyon hasznos.

Azonban érdemes lesz-e megvenni? Nem biztos, akkora változást nem hoz stabilitás tekintetében, mint amekkora javulás a Windows 98 volt a Windows 95-höz képest, viszont tartalmaz néhány hasznos újítást. Ha lehet választani, új gépünket kérjük ezzel, de nemsokára(?) itt a Whistler...  • Hírek
  • Bankszámla