Árpád
-2 °C
4 °C

Windows Me az új oprendszer neve

2000.02.04. 17:41
A Microsoft a felhasználói operációs rendszerek családjának Windows 98 SE után következő tagját "Windows Me" néven hozza forgalomba. A belső zsargonban eddig az új Windowst "Millennium" néven emlegették, ami ezek szerint hivatalos elnevezéssé válik.

A Windows Millennium Edition a Windows 98-hoz és a Windows 98 Second Edition-hoz hasonlóan a korábbi OS változatokhoz frissítésként is kapható lesz, illetve új számítógépekkel együtt fogják árusítani. Valamikor 2000 folyamán jelenik meg a végleges változata.

Bár még fejlesztés alatt áll a Windows Me, és biztosan még nem dőlt el semmi, a korábban egymásnak ellentmondó bejelentések azért kisebb zavart okoztak. A Microsoft nemrégiben lemondott elnöke, Bill Gates nyilvánosan jelentette be, hogy a Windows 98 lesz az utolsó DOS alapú operációs rendszer. Ezzel szemben a társaság kiadta a Windows 98 Second Editiont, és ismertté váltak az új Millennium kifejlesztésére irányuló tervek.

Eközben a társaság az eddig legstabilabbnak és legfejlettebbnek tartott szoftvere, az eredeti tervekhez képest sokat késett Windows 2000 eladási rajtjára készül. A Windows 2000 a Microsoft nagyteljesítményű operációs rendszere nagyvállalatok és internetes kereskedelmi szolgáltatók számára. A szoftvercég legdrágább fejlesztési projektje a február 17-i San Franciscóban megrendezett bemutató ünnepséggel zárul.

Először azt feltételezhetnénk, hogy a Windows Millennium majd a Windows 95 és a Windows NT kódjának hibridjeként jön létre, összevonva a két irányt és a nevéből is teljesen elmarad a "98". A Microsoft mindig tagadta, hogy a Me néhány egyszerűbb gyakorlati megoldástól eltekintve tartalmazna Windows NT kódot. De a "millenniumi" OS tekervényes fejlesztési útja, tetézve a Windows 2000 egyre húzódó kibocsátásával, nagyon is megalapozott kétségeket támasztott: létezik-e egyáltalán a Microsoftnál felhasználói OS termékstratégia?

"Mint a Windows 98 SE utóda, az új Millennium Edition név a Microsoft elkötelezettségét szimbolizálja. Hiszen ezáltal követhető marad a terméksorozat a felhasználói operációs rendszerek palettáján belül" - jelentette ki a Microsoft egyik képviselője. A szoftveróriás azt reméli, ezzel csökkentheti a felhasználók tanácstalanságát, vajon melyik OS felel meg az igényeiknek.

Melyiket válasszam?
A Windows 2000 operációsrendszer-család a Windows NT-sorozat legújabb generációja. Ez a számítógépes platform jelentős biztonságot nyújt a rendszerösszeomlások ellen, hiszen a programoknak nincs lehetőségük közvetlenül hozzáférni a hardverhez. Abszolút bolondbiztos, például programok telepítését csak a megfelelő jogosultság mellett végezhetjük. A Win2K nem játékprogramok futtatására való, bár a DirectX 7.0 feletti játékok elmennek rajta. A Windows 2000 Professional az NT 4.0 Workstationnak megfelelő munkaállomás, a Windows 2000 Server (Standard Server) pedig a Windows NT 4.0 Server utóda, 1-2 processzort és 1 Gbájt memóriát képes kezelni. Az Advanced Server változat az NT 4.0 Enterprise Edition 4.0 megfelelője. Eddig NT 4.0-ként nem létezett a Windows 2000 Datacenter Server. A legnagyobb méretű vállalatok igényeit hivatott kielégíteni, 1-32 processzort hasznosít, és legfeljebb 64 Gbájt memóriát kezel. A Windows Me (és a mostani csúcsmodell Win98 SE) ezzel szemben felhasználói OS. Az oprendszer sorozat új tagját elsősorban az otthoni (kezdő és játékmániás) felhasználóknak szánják. Még jobban össze akarják kötni a világhálót a rendszerrel, és a hírek szerint fel akarnak hagyni a jelenlegi Win98 design-nal. Tartalmazni fogja a DirectX 8-at, és az Internet Explorer 6-ot.

Vomit

2000. február 4.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?