Judit
2 °C
7 °C

100 ezer ingyen Windows 2000, tévedésből

2000.03.17. 18:58
Eladási rekordokat döntött márciusban az IDG spanyol nyelvű PC World magazinja. A shareware programokat tartalmazó CD mellékletre ugyanis egy fatális véletlen folytán a Windows 2000 teljes verzióját másolták fel. A becsült kár 33 millió dollárra tehető.


Windows 2000 - ingyen
A Microsoft az új operációs rendszer bevezetésekor az időkorlátos (120 napos) próbaverziókkal valósággal elárasztotta a számítástechnikai újságokat. Egy ilyen változatnak kellett volna megjelenne az IDG spanyol magazinjában is. A márciusi spanyol PC World CD mellékletéről utcára kerülése után néhány nappal azonban kiderült, hogy az eredetileg szánt tesztverzió helyett egy teljes Windows 2000 telepítőkészletet másoltak fel rá. A hír futótűzként terjedt, és a PC World 100 ezer példányát érthető módon nagyon gyorsan elkapkodták. A "hibás CD-t" elsőként az iBrujula.com spanyol híroldal vitafórumán említették meg, és azóta alig van valaki az országban, aki ne hallott volna a potya lehetőségről.

Az angol The Register című szaklap a Microsoft elméleti kárát kereken 33 millió dollárra becsüli. Spanyolországban a Windows 2000 bolti ára 57 ezer peseta (330 dollár, 88 ezer forint). Bár a szerencsés felhasználók közül sokan ezen az áron nem vették volna meg, a gyártó cégek a kalózmásolatként terjesztett szoftverek okozta veszteséget gyakran a darabszám bolti ár szorzójának képletével határozzák meg.

Nyitott kérdés most, hogy ki tehető felelőssé a programkód utcára kerüléséért, a magazin vagy a szoftvercég. A jóhiszemű felhasználók szempontjából ez kicsit sem releváns, az viszont annál inkább, hogy milyen lépések várhatók a Microsoft részéről. Valamilyen szinten mindenkinek tudnia kellett, hogy "hibás" a W2K telepítőkészlet, ugyanis A CD borítóján megadott telepítési kód (jelszó) az esetek többségében nem működött. Az internetre viszont nagyon gyorsan kikerült egy bombabiztosan működő betű-szám kombináció, amivel már vígan fel lehet tenni az 1 milliárd dolláros költséggel kifejlesztett szoftvert.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?