100 ezer ingyen Windows 2000, tévedésből

2000.03.17. 18:58
Eladási rekordokat döntött márciusban az IDG spanyol nyelvű PC World magazinja. A shareware programokat tartalmazó CD mellékletre ugyanis egy fatális véletlen folytán a Windows 2000 teljes verzióját másolták fel. A becsült kár 33 millió dollárra tehető.


Windows 2000 - ingyen
A Microsoft az új operációs rendszer bevezetésekor az időkorlátos (120 napos) próbaverziókkal valósággal elárasztotta a számítástechnikai újságokat. Egy ilyen változatnak kellett volna megjelenne az IDG spanyol magazinjában is. A márciusi spanyol PC World CD mellékletéről utcára kerülése után néhány nappal azonban kiderült, hogy az eredetileg szánt tesztverzió helyett egy teljes Windows 2000 telepítőkészletet másoltak fel rá. A hír futótűzként terjedt, és a PC World 100 ezer példányát érthető módon nagyon gyorsan elkapkodták. A "hibás CD-t" elsőként az iBrujula.com spanyol híroldal vitafórumán említették meg, és azóta alig van valaki az országban, aki ne hallott volna a potya lehetőségről.

Az angol The Register című szaklap a Microsoft elméleti kárát kereken 33 millió dollárra becsüli. Spanyolországban a Windows 2000 bolti ára 57 ezer peseta (330 dollár, 88 ezer forint). Bár a szerencsés felhasználók közül sokan ezen az áron nem vették volna meg, a gyártó cégek a kalózmásolatként terjesztett szoftverek okozta veszteséget gyakran a darabszám bolti ár szorzójának képletével határozzák meg.

Nyitott kérdés most, hogy ki tehető felelőssé a programkód utcára kerüléséért, a magazin vagy a szoftvercég. A jóhiszemű felhasználók szempontjából ez kicsit sem releváns, az viszont annál inkább, hogy milyen lépések várhatók a Microsoft részéről. Valamilyen szinten mindenkinek tudnia kellett, hogy "hibás" a W2K telepítőkészlet, ugyanis A CD borítóján megadott telepítési kód (jelszó) az esetek többségében nem működött. Az internetre viszont nagyon gyorsan kikerült egy bombabiztosan működő betű-szám kombináció, amivel már vígan fel lehet tenni az 1 milliárd dolláros költséggel kifejlesztett szoftvert.  • Tippek
  • Hírek