Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A Windows 2000 és a szcientológusok

2000.03.21. 17:58
Németországban állami vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy milyen következményei vannak a kormányzati informatikára nézve annak, hogy a Windows 2000 bizonyos részeit szcientológusok fejlesztették.

Rémhírnek nevezte a Microsoft szóvivője az értesülést, hogy a vállalat átadta a német kormánynak új operációs-rendszere, a Windows 2000 forráskódját. Nem tagadta, hogy átadtak pár titkos technikai információt az oprendszerrel kapcsolatban folyó vizsgálat pozitív kimenetelének elősegítésére.

"Nem tudom megerősíteni a hírt, miszerint átadnánk a forráskódot, de minden segítséget megadunk a kormánynak a vizsgálat során." - mondta Thomas Baumgärtner, a német Microsoft szóvivője, miután hírügynökségek jelentették, hogy a cég felajánlotta a szövetségi hatóságoknak, hogy vizsgálják át az operációs-rendszer foráskódját.

A német szövetségi állami szervek vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy vajon akadálya lehet-e a szoftver kormányzati szektorbeli tömeges telepítésének, hogy bizonyos részeit szcientológusok fejlesztették. Németországban törvény tiltja, hogy állami szervek a Szcientológia Egyházzal üzleteljenek.

A német Szövetségi Információtechnológiai Biztonsági Hivatal (BSI) jelenleg azt vizsgálja, hogy a kérdéses programrész -a lemezkarbantartó DisKeeper, amelyet a Glendale-i székhelyű Executive Software fejlesztett - veszélyezteti-e a felhasználó biztonságát.

Az Executive Sofware igazgatója, Craig Jensen a szcientológia egyház tagja, és állítása szerint alkalmazottai is L. Ron Hubbard tanai szerint vannak idomítva. "Munkavállalóinkat ezen elvek mentén képezzük ki." - mondta Jensen még 1992-ben.

A német tisztségviselők azért szorongnak, mert a DisKeeper program hozzáfér a merevlemezen tárolt minden adathoz, így elméletben képes lehet rá, hogy felhasználók millióiról küldjön jelentéseket a szcientológusok főhadiszállására az interneten keresztül.

Az ügyről a BSI a héten elkészülő jelentést a többi állami hivatalnak továbbítja, és a döntés minden valószínűség szerint egybe esik majd a jelentés végkövetkeztetésével.

A döntésnek messzemenő hatása lehet a Microsoft németországi jelenlétére: a világ legnagyobb szoftvergyártójának nem csak attól kell tartania, hogy a kormányhivatalok mégsem upgradelnek az új termékre, de attól is, hogy egy hivatalos negatív állásfoglalás a magán- és üzleti szférát is eltántorítaná a W2K-tól.

Háttér
Az Európai Unió április 15-ig adott időt a Microsoftnak, hogy a technikai adatokat közöljön a Windows 2000-ről - jelentette ki hétfon Mario Monti EU-versenymegbízott szóvivője. Az amerikai szoftveróriásnak arra a vádra kell reagálnia, hogy a Windows 2000 korlátozná a szabad versenyt.

Az eredetileg megszabott határidő március végén járt volna le. A szóvivo megerősítette, hogy szombaton e-mail formájában megérkezett hozzájuk a Microsoft első állásfoglalása, amelynek tartalmáról közelebbit nem tudni. A bizottság mindenesetre már február óta vizsgálja azokat az információkat, melyek szerint a különböző Windows 2000 változatok egymáshoz kötött értékesítése ellentétes volna az EU versenyszabályokkal. Ezen kívül a szoftverkonszern árpolitikáját is vizsgálják.

A Microsoft már több, mint egymillió licencet adott el a Windows 2000-ből, azonban alig alkalmazzák vállalati szervereken az új operációs rendszert. A Gartner Group felmérésének tanulsága szerint a W2K vásárlóinak 97 százalékát félrevezette a név. Sokan azt hiszik a név alapján, hogy ez a Windows 95 és 98 folytatása volna. A Microsoft meghatározása szerint azonban az operációs rendszer az NT szervercsalád utódja. A valójában megcélzott közönség, a vállalati felhasználók egyelőre sem a kliens, sem a szerveroldali alkalmazást nem használják - állapítja meg a Gartner Group. Az év végéig például az NT-szerverek 6 százalékát tervezik átállítani Windows 2000-re.

"Mielőtt állami hivatalokban használnák, meg kell bizonyosodnunk róla, hogy a Windows 2000 megfelel az előírásoknak. Azt vizsgáljuk, hogy egy külső elem lehetővé teszi-e egy külső félnek, hogy adatokat lopjon a gépről." - mondta a BSI szóvivője.

Baumgärtner erre azt mondja, hogy a Microsoft már kimerítően tesztelte a DisKeepert biztonsági rések szempontjából, és úgy találta, hogy a program nem képes tárolni és továbbküldeni a felhasználó adatait.

"A DisKeeper nem írja vagy olvassa az adatokat, mert az nagyon lelassítaná. Mindössze az adatblokkok adatait és a defragmentációhoz rendelkezésre álló helyre vonatkozó információkat kezeli. Emellett a DisKeeper nem csatlakozik az internethez sem." Baugärtner hozzátette még, hogy az állami információk már különbe is biztonságos hálózatokon találhatóak, amely alapból kizárja az adatlopás lehetőségét.

A Microsoft belső tesztje azonban kevéssé nyugtatják meg a Hamburg és Bajorország tartományi szerveit, akik tavaly november óta a Windows 2000-rel kapcsolatos közfelháborodás első hullámában lovagolnak. Ursula Caberta, a hamburgi tartományi belügyminisztérium szcientológia-ügyi előadója, többször felhívta a figyelmet a szoftverben meglapuló "digitális gonoszra."

Hans-Gert Lange a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BV) szóvivője azt mondta, azért fordultak a BSI-hez, mert az említett tartományok állami és egyházi vezetői kérték az operációs rendszerrel kapcsolatban felmerült aggályok kivizsgálását. "Tudomásunkra jutott, hogy az eszközzel visszaélhetnek olyan módon, amely sérti az Alkotmány alapvető elveit." - mondta.

Az Alkotmányvédelmi Hivatalban egy külön osztály figyeli a Szcientológia Egyház németországi tevékenységét. "Feladatunk, hogy gondoskodjunk róla, hogy a szervezet nem használja hatalmát Németország demokratikus berendezkedésének megváltoztatására. Meg kell akadályoznunk minden olyan törekvést és szervezkedést, amely sérti az Alkotmányt. Biztosítanunk kell, hogy nem épül ki kapcsolat az állam és a szcientológia között."

A szcientológia egyházat ellenzői olyan pszicho-szektaként tartják számon, amely megpróbál beépülni a politikai és gazdasági hatalomba. Németországot már korábban is érte kritika a szcientológusokkal szemben tanúsított hozzáálás miatt - az Egyesült Államok elítélte a szcientológusokkal kapcsolatos állami szintű negatív vallási diszkriminációt.

Georg Stöffel a szcientológia egyház Németországi szóvivője úgy fogalmazott, hogy a DisKeeper ügye egy ürügy a számítástechnikai területen dolgozó szcientológusok hátrányos megkülönböztetésére. "A politikusoknak az az elmélete, hogy mi beépülünk az államba és a német vállalatokba. Ez baromság. Mit kezdhetnénk ezekkel az adatokkal?"

Thomas Baumgärtner szerint az egész ügy az érzelmek szintjén működik. "A Microsoft nem diszkriminál vallási, szexuális, vagy bármilyen alapon."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!