A Windows 2000 és a szcientológusok

2000.03.21. 17:58
Németországban állami vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy milyen következményei vannak a kormányzati informatikára nézve annak, hogy a Windows 2000 bizonyos részeit szcientológusok fejlesztették.

Rémhírnek nevezte a Microsoft szóvivője az értesülést, hogy a vállalat átadta a német kormánynak új operációs-rendszere, a Windows 2000 forráskódját. Nem tagadta, hogy átadtak pár titkos technikai információt az oprendszerrel kapcsolatban folyó vizsgálat pozitív kimenetelének elősegítésére.

"Nem tudom megerősíteni a hírt, miszerint átadnánk a forráskódot, de minden segítséget megadunk a kormánynak a vizsgálat során." - mondta Thomas Baumgärtner, a német Microsoft szóvivője, miután hírügynökségek jelentették, hogy a cég felajánlotta a szövetségi hatóságoknak, hogy vizsgálják át az operációs-rendszer foráskódját.

A német szövetségi állami szervek vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy vajon akadálya lehet-e a szoftver kormányzati szektorbeli tömeges telepítésének, hogy bizonyos részeit szcientológusok fejlesztették. Németországban törvény tiltja, hogy állami szervek a Szcientológia Egyházzal üzleteljenek.

A német Szövetségi Információtechnológiai Biztonsági Hivatal (BSI) jelenleg azt vizsgálja, hogy a kérdéses programrész -a lemezkarbantartó DisKeeper, amelyet a Glendale-i székhelyű Executive Software fejlesztett - veszélyezteti-e a felhasználó biztonságát.

Az Executive Sofware igazgatója, Craig Jensen a szcientológia egyház tagja, és állítása szerint alkalmazottai is L. Ron Hubbard tanai szerint vannak idomítva. "Munkavállalóinkat ezen elvek mentén képezzük ki." - mondta Jensen még 1992-ben.

A német tisztségviselők azért szorongnak, mert a DisKeeper program hozzáfér a merevlemezen tárolt minden adathoz, így elméletben képes lehet rá, hogy felhasználók millióiról küldjön jelentéseket a szcientológusok főhadiszállására az interneten keresztül.

Az ügyről a BSI a héten elkészülő jelentést a többi állami hivatalnak továbbítja, és a döntés minden valószínűség szerint egybe esik majd a jelentés végkövetkeztetésével.

A döntésnek messzemenő hatása lehet a Microsoft németországi jelenlétére: a világ legnagyobb szoftvergyártójának nem csak attól kell tartania, hogy a kormányhivatalok mégsem upgradelnek az új termékre, de attól is, hogy egy hivatalos negatív állásfoglalás a magán- és üzleti szférát is eltántorítaná a W2K-tól.

Háttér
Az Európai Unió április 15-ig adott időt a Microsoftnak, hogy a technikai adatokat közöljön a Windows 2000-ről - jelentette ki hétfon Mario Monti EU-versenymegbízott szóvivője. Az amerikai szoftveróriásnak arra a vádra kell reagálnia, hogy a Windows 2000 korlátozná a szabad versenyt.

Az eredetileg megszabott határidő március végén járt volna le. A szóvivo megerősítette, hogy szombaton e-mail formájában megérkezett hozzájuk a Microsoft első állásfoglalása, amelynek tartalmáról közelebbit nem tudni. A bizottság mindenesetre már február óta vizsgálja azokat az információkat, melyek szerint a különböző Windows 2000 változatok egymáshoz kötött értékesítése ellentétes volna az EU versenyszabályokkal. Ezen kívül a szoftverkonszern árpolitikáját is vizsgálják.

A Microsoft már több, mint egymillió licencet adott el a Windows 2000-ből, azonban alig alkalmazzák vállalati szervereken az új operációs rendszert. A Gartner Group felmérésének tanulsága szerint a W2K vásárlóinak 97 százalékát félrevezette a név. Sokan azt hiszik a név alapján, hogy ez a Windows 95 és 98 folytatása volna. A Microsoft meghatározása szerint azonban az operációs rendszer az NT szervercsalád utódja. A valójában megcélzott közönség, a vállalati felhasználók egyelőre sem a kliens, sem a szerveroldali alkalmazást nem használják - állapítja meg a Gartner Group. Az év végéig például az NT-szerverek 6 százalékát tervezik átállítani Windows 2000-re.

"Mielőtt állami hivatalokban használnák, meg kell bizonyosodnunk róla, hogy a Windows 2000 megfelel az előírásoknak. Azt vizsgáljuk, hogy egy külső elem lehetővé teszi-e egy külső félnek, hogy adatokat lopjon a gépről." - mondta a BSI szóvivője.

Baumgärtner erre azt mondja, hogy a Microsoft már kimerítően tesztelte a DisKeepert biztonsági rések szempontjából, és úgy találta, hogy a program nem képes tárolni és továbbküldeni a felhasználó adatait.

"A DisKeeper nem írja vagy olvassa az adatokat, mert az nagyon lelassítaná. Mindössze az adatblokkok adatait és a defragmentációhoz rendelkezésre álló helyre vonatkozó információkat kezeli. Emellett a DisKeeper nem csatlakozik az internethez sem." Baugärtner hozzátette még, hogy az állami információk már különbe is biztonságos hálózatokon találhatóak, amely alapból kizárja az adatlopás lehetőségét.

A Microsoft belső tesztje azonban kevéssé nyugtatják meg a Hamburg és Bajorország tartományi szerveit, akik tavaly november óta a Windows 2000-rel kapcsolatos közfelháborodás első hullámában lovagolnak. Ursula Caberta, a hamburgi tartományi belügyminisztérium szcientológia-ügyi előadója, többször felhívta a figyelmet a szoftverben meglapuló "digitális gonoszra."

Hans-Gert Lange a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BV) szóvivője azt mondta, azért fordultak a BSI-hez, mert az említett tartományok állami és egyházi vezetői kérték az operációs rendszerrel kapcsolatban felmerült aggályok kivizsgálását. "Tudomásunkra jutott, hogy az eszközzel visszaélhetnek olyan módon, amely sérti az Alkotmány alapvető elveit." - mondta.

Az Alkotmányvédelmi Hivatalban egy külön osztály figyeli a Szcientológia Egyház németországi tevékenységét. "Feladatunk, hogy gondoskodjunk róla, hogy a szervezet nem használja hatalmát Németország demokratikus berendezkedésének megváltoztatására. Meg kell akadályoznunk minden olyan törekvést és szervezkedést, amely sérti az Alkotmányt. Biztosítanunk kell, hogy nem épül ki kapcsolat az állam és a szcientológia között."

A szcientológia egyházat ellenzői olyan pszicho-szektaként tartják számon, amely megpróbál beépülni a politikai és gazdasági hatalomba. Németországot már korábban is érte kritika a szcientológusokkal szemben tanúsított hozzáálás miatt - az Egyesült Államok elítélte a szcientológusokkal kapcsolatos állami szintű negatív vallási diszkriminációt.

Georg Stöffel a szcientológia egyház Németországi szóvivője úgy fogalmazott, hogy a DisKeeper ügye egy ürügy a számítástechnikai területen dolgozó szcientológusok hátrányos megkülönböztetésére. "A politikusoknak az az elmélete, hogy mi beépülünk az államba és a német vállalatokba. Ez baromság. Mit kezdhetnénk ezekkel az adatokkal?"

Thomas Baumgärtner szerint az egész ügy az érzelmek szintjén működik. "A Microsoft nem diszkriminál vallási, szexuális, vagy bármilyen alapon."  • Hírek
  • Személyi kölcsön