Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Ázsia Windows-riválist fejlesztene

2003.09.09. 11:29
Japán, Kína és Dél-Korea nyílt forráskódú szoftverek fejlesztésének támogatásával kívánja megrendíteni a Windows operációs rendszer uralkodó helyzetét. A japán kormány egymilliárd jent áldoz a kezdeményezésre.
A japán kereskedelmi miniszter, Hiranuma Takeo által egy kambodzsai konferencián bejelentett projekt főként a digitális kamerák, a mobil távközlés és a gépjármű-navigációs rendszerek terén szorgalmazza a nem-Windows operációs rendszerek és az ezeken futó programok fejlesztését. Az elképzelés teljesen új operációs rendszer kifejlesztése helyett olyan, már meglévő nyílt forráskódú operációs rendszerek használatát szorgalmazza, mint például a Linux is.

Alternatívákon dolgoznak

Japán egymilliárd jent bocsát a program rendelkezésére. "Nem kívánunk elutasítani egy bizonyos terméket" - közölte a kereskedelmi miniszter szóvivője. "Ám a Microsoft Windows minden területen dominál, pedig az emberek szívesen kipróbálnának más termékeket is. Ezért fontos alternatívákat kidolgozni" - nyilatkozta a BBC-nek.

Az ügyben Japán, Kína és Dél-Korea minisztériumi vezetői szeptemberben tartanak megbeszélést. A találkozót követően a Hitachi, a Matsushita, a NEC, a Fujitsu és más japán nagyvállalatok létrehoznak egy nyílt forráskódú szoftverekkel foglalkozó fórumot, melyen megvitatják, milyen kritériumoknak kell megfelelnie az alternatív szoftvernek.