Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Szivárognak az információk az új Windowsról

2007.11.13. 11:45
Kikerült a Microsofttól az a lista, amit a Windows 7 fejlesztését megelőző közvélemény-kutatás eredményeit tartalmazza. A programozók tehát pontosan tudják, milyennek szeretnék a felhasználók az operációs rendszert, kérdés, meg is valósítják-e.

A néhány héttel ezelőtti egyetemi előadás után újabb információk láttak napvilágot a Windows Vista 2010-ben debütáló utódjától, a Windows 7-ről. A forrás ezúttal nem hivatalos: a fejlesztés előtti Early Feedback program (egy közvélemény-kutatás arról, hogy miket szeretnének látni a felhasználók az új operációs rendszerben) eredményei szivárogtak ki a Microsofttól. Bár ez persze nem jelenti azt, hogy a kívánságlistára került tételek feltétlenül szerepelni fognak a Windows 7-ben, jól jelzi, hogy mik a törekvések a fejlesztés során.

A listán látványosan sok tétel vonatkozik az Internet Explorerre, amik általában olyan kényelmi funkciókat kérnek, amik a Firefoxban vagy az Operában már rég megvannak: zoomolás, letöltésmenedzser, egy böngészőn belül több ablak oldal megnyitása, a bezárás állapotával való indítás (a lista valószínűleg még a 7-es Explorer kiadása előtt készülhetett, hiszen az már az elvárt funkciók többségét tudja).

Más kérések egészen irreálisak (fussanak az xbox360-as játékok), vagy jelentéktelenek (legyen flipper a beépített játékok között, a Lomtár ikonján látsszon, mennyi fájl van benne), de vannak egészek érdekesek is. Ilyen például a video- és audio-kodekek káoszának rendbetétele, a tetszőleges nagyságú virtuális asztal, a beépített vírusirtó és helyesírás-ellenőrző, vagy a rendelkezésre álló és a használt sávszélességet mutató eszköz. A teljes lista itt olvasható.

Részlet a kilométerhosszú listáról

A Microsoft hivatalosan nem kommentálta a listát, de annyit mindenesetre tudni lehet, hogy a sok kritikát kapott, csillogó-villogó, de sok erőforrást zabáló Aero felhasználói felület helyét egy letisztultabb, átláthatóbb felület veszi át a következő Windowsban.

Az Ars Technicának nyilatkozó bennfentesek szerint a Windows 7 fejlesztése meglepő módon jól halad (a hónapokat késett Vistához képest mindenképpen), az operációs rendszer magja, a kernel készen van, és a tervezett funkcióknak nagyjából a felét már beépítették a programba. A megjelenés 2010 elejére, talán 2009 végére várható.