Alfréd
-3 °C
3 °C

Elnémul a Windows

2004.12.23. 11:42
Az Európai Bíróság szerdai ítéletének megfelelően a Microsoft eltávolítja a Windows XP-ből a Media Playert. A lebutított operációs rendszert a cég Windows XP Reduced Media Edition néven forgalmazza majd, kizárólag Európában.

A jövő januártól Európában vásárolt Windows XP nem játssza majd le az mp3-as fájlokat, sőt az egyszerű audiócédékkel sem tud majd mit kezdeni. Az Európai Bizottság döntésének megfelelően, amelyet tegnap az Európai Bíróság (ECJ) is megerősített, a Microsoft kiveszi a Windows Európában forgalmazott változatából a Media Playert, és Windows XP Reduced Media Edition néven árulja majd az operációs rendszer Home és Pro verzióit.

Büntiben a Microsoft

Szerdán az Európai Bíróság 613 millió dolláros pénzbüntetéssel sújtotta a szoftvercéget a szabadpiaci versenyt gátló magatartása miatt. A bírság mellett a testület arra kötelezte a céget, hogy 120 napon belül tegyen közzé olyan információkat, amelyek birtokában a rivális szerverszoftver-gyártók korrekt körülmények között vehetik fel a versenyt a Microsofttal. A bíróság ugyanakkor 90 napot adott a cégnek arra, hogy az Európában árult XP-ből eltávolítsa a Media Playert. A csonka változatot a Microsoft az EU-tagországok mellett Norvégiában és Svájcban forgalmazza majd.

Lehet, hogy így se jó?

Elképzelhető viszont, hogy a Windows XP Reduced Media Edition (csökkentett médiaképességű kiadás) elnevezés miatt a Microsoftnak újra meggyűlik a baja az európai hatóságokkal. A szerdai ítélet szerint ugyanis a cégnek tartózkodnia kell minden olyan "kereskedelmi, technikai vagy szerződésbeli terminustól, amely a Media Player nélkül forgalmazott változatot a teljes verzióhoz képest kevésbé vonzónak vagy kisebb teljesítményűnek tünteti fel."

Csak wav; a többi néma csend

Az ítélet azt is kimondja, hogy a Microsoft nem adhatja drágábban a médiátlanított változatot, mint a Media Playerrel felszerelt verziót. Mivel azonban azt sem kötötték ki, hogy a csonka változatnak olcsóbbnak kell lennie, a Microsoft most azt tervezi, hogy a Windows mindkét változatát ugyanannyiért árulja majd, így az európai felhasználók nem reménykedhetnek semmiféle árleszállításban. A Media Playertől megfosztott Windows nem lesz teljesen néma: a meglehetősen egyszerű Sound Recorder legalább a .wav kiterjesztésű fájlokat lejátssza majd.

Microsoft: az ítélet aláása a forradalmi motort

A Microsoft az Indexhez eljuttatott közleményében kifejti: szerinte az ítélet kárt okoz "az európai fogyasztóknak és az európai technológiai ágazatnak". A cég hivatalos állásfoglalása szerint "a kódeltávolításra vonatkozó jogorvoslat, amely a Windows operációs rendszer csökkentett funkcionalitású változatának kibocsátására kötelezi a Microsoftot, káros lesz a fogyasztók és a versenytársak számára, továbbá alááshatja az elmúlt három évtized informatikai forradalmának motorját hajtó technológia-integrációs törekvéseket."