Tőzsdei trükk volt csak a Pirate Bay felvásárlása?

2009.07.13. 14:20 Módosítva: 2009.07.13. 14:21
Furcsa árfolyammozgásokat és tranzakciókat jegyeztek fel a Pirate Bayt felvásárló svéd cég háza táján a nagy bejelentés előtti napokban. Elképzelhető, hogy valaki bennfentes információk birtokában manipulálta a tőzsdét, és hatalmasat kaszált a torrentoldal megvásárlásán.

A hónapok óta húzódó Pirate Bay-sztori legmeglepőbb fordulata volt két hete, amikor egy alig ismert svéd cég, az internetkávézók üzemeltetésével foglalkozó Global Gaming Factory X bejelentette hogy 60 millió svéd koronáért (7,8 millió dollár, nagyjából másfél milliárd forint) felvásárolja a bíróság által szorongatott torrentoldalt. A cég vezetője fantasztikus terveket vázolt fel: legálissá tenné a hírhedt kalózoldalt, és az egész fájlcserét, a letöltött tartalmak jogtulajdonosai pénzt, a júzerek meg gyors és megbízható szolgáltatást kapnak, a hirdetők legális, és tízmilliók szeme előtt levő reklámfelületet, a GGF meg mindezt az évi 500 millió dollárra becsült reklámbevételből fedezné.

Az üzleti modellről ennél többet azóta sem tudtunk meg, de a kezdeti lelkesedés elég volt ahhoz, hogy a cég részvényeinek árfolyama órák alatt 250 százalékot emelkedjen. Két hét telt el, és egyre hangosabbak a kétkedő, és gyanakvó hangok. Vannak akik szerint az bűzlik, hogy 7,8 millió aprópénz a világ egyik legnagyobb forgalmú weboldaláért, mások szerint meg túl sok egy olyan oldalért, aminek a fenntartóit éppen most ítélte börtönre a bíróság.

A kezdetekben szárnyaló részvényárfolyam néhány nap alatt visszasüllyedt a bejelentés előtti szintre, majd az alá. A svéd tőzsdefelügyelet pedig vizsgálódni kezdett, mert a felvásárlás bejelentése előtt egy héttel furcsa, minden logikus indok nélküli árfolyammozgásokat és részvényvásárlásokat jegyeztek fel a GGF papírjai körül. Erős a gyanú, hogy valaki a Pirate Bay-üzlet hírének tudatában manipulált a tőzsdén, és óriásit kaszált a hirtelen áremelkedésen. A nem publikus információk alapján történő üzletelést, vagyis a bennfentes kereskedelmet a tőzsdéken szigorúan szabályozzák, és a legtöbb formáját tiltják is.  • Hírek
  • Hírek