Eladták a Pirate Bayt

2009.06.30. 11:45 Módosítva: 2009.06.30. 11:50
Újabb váratlan fordulat a világ legnagyobb torrentoldalának hónapok óta húzódó szappanoperájában: új bírósági tárgyalás ugyan nem lesz, viszont egy netkávézókat üzemeltető svéd cég mésfél milliárd forintnak megfelelő összegért felvásárolta a Pirate Bayt, és legális üzletet akar építeni rá.

Eladták a világ legnagyobb torrentoldalát, az éppen a bíróság által szorongatott, svéd központú Pirate Bayt. A vevő szintén svéd Global Gaming Factory X, ami Európa egyik legnagyobb internetkávézó-hálózatát üzemelteti, illetve kisebb, helyi hálózatok karbantartását, netkávézók pénzügyeinek bonyolítását végző szoftvereket fejleszt. Az ár 60 millió svéd korona, ami 7,8 millió dollárnak, vagy másfél milliárd forintnak felel meg. Az összeg felét készpénzben, a felét részvényekben kapják meg a torrentoldal tulajdonosai, akikre egyébként fejenként egy év börtön vár, ha nem sikerül a fellebbezés a bírósági ítélet ellen.

A thepiratebay.org weboldal (ami a maga havi 20 millió látogatójával és egymilliárd oldalletöltésével az egész internet legnagyobb forgalmú oldalai közé tartozik) mellett a Global Gaming felvásárolta a Peerialism nevű, új fájlcserélő- és streaming technológiákat fejlesztő céget is, százmillió koronáért. A cég vezetője, Hans Pandeya a hivatalos sajtóközleményben azt írja, céljuk a Pirate Bay népszerűségét és a Peerialism technológiáját összekapcsolva olyan új üzleti modellt hozni a fájlcsere világába, amivel mindenki jól jár: “A tartalom előállítói pénzt fognak kapni a munkájukért, és kontrollt a műveik terjesztése felett; a fájlcserélők pedig gyorsabb letöltéseket és jobb minőséget”.

A GGF augusztusban veszi át a Pirate Bay üzemeltetését. Hogy mikor kezdődik az új üzleti modellre és az azt kiszolgáló technológiára való átállás, egyelőre nem tudni, csak annyit árultak el, hogy az új rendszer kompatibilis lesz a Bittorrenttel. A GGF részvényárfolyama a bejelentés után azonnal a két és félszeresére ugrott.  • Tippek
  • Babaváró hitel