Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

100 millió dollárt adott titokban a Google a Farmville fejlesztőjének

2010.07.12. 11:11
A Google komolyan gondolja a Facebook trónfosztására szőtt terveit: a legmenőbb közösségi alkalmazásokat gyártó Zynga játékfejlesztő elcsábításával kezdené a háborút.

100 és 200 millió dollár közé becsülik bennfenntesek azt az összeget, amit a Google a legnagyobb titokban fektetett be a Zynga nevű játékfejlesztő stúdióba, ami a Farmville-lel, Mafia Warsszal és hasonló közösségi játékokkal időtlen idők óta uralja a facebookos alkalmazások sikerlistáit. Az üzlet hónapokkal ezelőtt köttetett meg, de csak most szivárogtak ki róla részletek, amiket természetesen egyik fél sem kommentált.

A Zynga ezzel már több mint félmilliárd dollár befektetői tőkéhez jutott az elmúlt hónapokban, többek között a japán Softbank, az orosz Digital Sky Technologies, és az egykori Netscape-nagyfőnök Marc Andreessen cége, az Andreessen Horowitz adott pénzt a cégnek.

A Zynga játékai alapban ingyenesek, de a mikrotranzakciós modell (fillérekért lehet kisebb-nagyobb játékbeli előnyöket, optikai tuningokat, ajándékokat vásárolni) óriási üzletet jelent. A becslések szerint a cég idei első féléves bevétele 350 millió dollár, aminek a fele tiszta profit, és a cég 2011-re várja, az évi egymilliárd dolláros forgalom túllépését.

Mivel a Zynga játékai, illetve az azok nyomán burjánzó klónok óriási részt vállalnak a Facebook népszerűsítéséből, így a közösségi oldalak háborújában lemaradó cégek számára nagy lehetőséget jelent. A pletykák szerint a Google egyébként is a Facebook legyőzésére sző nagyszabású terveket a Google Me közösségi oldallal, illetve a Google Games játékos hálózattal - a Zynga játékai mindkettő számára nagy vonzerőt jelentő kulcsalkalmazások lehetnek. Az is valószínűnek látszik, hogy a Zynga a mikrotranzakciók bonyolítására eddig használt PayPalt a Google Checkout rendszerre fogja cserélni.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek