Túladott részvényei felén a Microsoft alapítója

2000.06.19. 16:55
A cég irányításában ugyan már régen nem vállal szerepet, de befektetéseinek sorsát látszólag a szívén viseli Paul Allen. A Microsoft egyik társalapítója a szoftveróriás ellen folyó antitrösztper ítélethirdetése előtt röviddel 3,2 milliárd dollárért túladott részvényeinek felén. Ezzel a lépéssel egyébként nem volt egyedül: a végső döntés előtt a vállalat csúcsmenedzserei közül Robert Herbold és Paul Gross is kasszírozott gyorsan néhány millió dollárt.
Paul Allen, a Microsoft társalapítója már régen nem tagja a cég vezetésének, de a cég sorsát már az általa tulajdonolt részvények miatt is figyelemmel kíséri. Júniusra ez az összekötő kapocs tovább gyengült, hiszen Allen március eleje és június eleje között hatalmas részvénymennyiségen adott túl, mintegy 3 milliárd dollár értékben. A június 7-i ítélethirdetés előtt egy nappal ezt egy újabb 138 millió dolláros csomaggal toldotta meg. A piacra dobott részvények együttesen körülbelül a felét teszik ki a társalapító Microsoftban birtokolt részesedésének.

Paul Allen pénzzé tette részesedését
Mindez csak véletlen - véli Paul Allen szóvivője. Szerinte eléggé erőltetett összefüggést találni a kartelleljárás és a részvényeladások között. A részvények értékesítése egy természetes folyamat, és "Mr. Allen csak egy részét használta fel a Microsoft-részvényeinek, hogy más cégek papírjaival is kiegészítse a részvénycsomagját."

Így gondolkozhatott akkor Robert Herbold, a szoftvercég Chief Operating Officer-je is. Ő június 7-én, az ítélethirdetés napján 12 millió dollár értékben adott el részvényeket. Ezek a papírok a beváltott opciókból származtak, amelyeket évente juttat a Microsoft a munkatársainak. A tőzsdefelügyelet adatai szerint Herbold előtte három hónapon keresztül egyetlen részvényt sem adott el.

A harmadik neves részvényeladó, Paul Gross alelnök szintén az opciós jogait tette gyorsan pénzzé. Viszont ő már csak a bejelentés után lépett. Kétmillió dolláros csomagját akkor dobta piacra, amikor a június 8-án a részvények árfolyama kissé emelkedett. Ezzel talán sikerült kiegyenlítenie azt a veszteséget, amit egy május elsejei 1,8 millió dolláros részvényeladás okozott neki.

A Microsoft egyik szóvivője arra mutatott rá, hogy a munkatársaknak jogukban áll tetszés szerinti időpontban pénzzé tenni a részvényeiket. A részvényeladások és az ítélethirdetés közti időbeli összefüggésekről a szóvivő nem akart spekulációkba bocsátkozni. A Microsoft elvből nem foglal állást a munkatársak személyes befektetési döntéseivel kapcsolatban.

A befektetői kapcsolatokkal foglalkozó Microsoft-részlegnél aligha örülnek a fejleményeknek. Ott költséges kampányokkal éppen azon munkálkodnak, hogy erősítsék a befektetők bizalmát a Microsoft részvények értékállóságában.  • Tippek
  • Biztosítás