Viola
-5 °C
-2 °C

Négymilliárdot bukott az Apple egy blogbejegyzésen

2007.05.18. 10:10
Az egyik legnépszerűbb és legmegbízhatóbbnak tartott tech-blog, az Engadget világgá kürtölte, hogy csúszik az iPhone és az OS X Leopard megjelenése. Az utólag cáfolt hír fél óra alatt négymilliárd dolláros kárt okozott az Apple-nek, de a tőzsdei zárásra helyreállt a rend. A pénzügyi felügyelet nyomozást indít.

Átmenetileg ugyan, de négymilliárd dollárjába került az Apple-nek az Engadget tech-blog postja, ami egy kiszivárgott belső céges körlevélre hivatkozva azt állította, júniusról októberre csúszik az iPhone megjelenése, az új Mac operációs rendszer, a Leopard pedig őszről 2008 elejére. A tőzsde pánikszerűen reagált a hírre, és az Apple-részvények árfolyama mindössze hat perc alatt négy és fél dollárt esett, ami a cég teljes piaci értékében négymilliárdos veszteséget jelent.

A négymilliárdos félóra

Az Apple PR-osztálya gyorsan reagált, és mindenkit megnyugtatott: a hír kacsa, a kiszivárgott levél hamis (bár valóban a cég belső hálózatából származik, a tartalmát manipulálták), a telefon és az új OS X megjelenése körül minden a legnagyobb rendben van. A részvény fél órán belül nagyjából stabilizálódott, és a nap végére mindössze 1,4 dollárral maradt alatta a nyitó árfolyamnak. Az ominózus félórában viszont kiugróan sok tranzakcióban szerepeltek Apple-részvények, mivel sokan gyorsan próbáltak szabadulni tőle; Wall Street-i becslések szerint 10-15 perc alatt tízmilliós nagyságrendben cseréltek gazdát Apple-papírok. Az amerikai tőzsdefelügyelet nyomozást indított az ügyben.

Az iTunes-riválistól nem félnek a befektetők

Érdekes módon az Amazon bejelentése arról, hogy másolásvédelem nélküli zenéket kezd árulni az online áruház, komoly konkurenciát teremtve az iTunesnak, semmilyen hatással nem volt az Apple-papírok árfolyamára, míg egyetlen blogpost valósággal megrengette a céget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!