Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Toleranciaküszöb

2000.11.09. 08:38
Isten veled speakerem, mondtam anno boldogan, mikor az első hangkártyámat, egy Gravis Ultrasound-ot a gépembe pakoltam. Az azóta könyvtámaszként funkcionáló kártyamonstrum is leesett a szekrényről, amikor megszólaltak a kis szatelitek, persze max. hangerőn.

Mindent a fülnek

Az ATP3 első ránézésre kellemes látvány, másodikra is, de hosszadalmas nézegetése nem javallott, mivel feledteti eredeti funkcióját. A kellemes külső szolid, de hatásos belsőt takar, szép tiszta mély hangokkal, egyszerű használattal.

Az első mínusz pontot akkor sikerült begyűjtenie a hangfalaknak (+ láda), amikor megpróbáltam kikínlódni a dobozból. A közönséges "na akkor kihúzom" technika csődje után a "vadló betörése" nevű módszerrel próbálkoztam, hiába, míg végül a klasszikus "gumicsizma" mozdulatsor vezetett célra, a dobozt a térdemig rántva.

Szomszédok gyönyöre

Az összeszerelés annál egyszerűbb volt, minden szépen magától értetődik, leírásra nincsen szükség, de persze nem hiányzik. A hangfalak és a subwoofer elhelyezése után máris kezdődhet a beállítás. Az aktív, jobb oldali hangfalon a magas és mély hangokat szabályozhatjuk, és természetesen a hangerőt.

A hangfalak pozicionálása rendkívül fontos, mivel kicsiny méretük miatt nem töltik be maradéktalanul a teret, és rossz beállítás esetén azt az élményt nyújtják, mint a pirosban mellettünk álló Lada Turbo Tuning Sportból kiszűrődő ShyBoyz, vagy HipHápGájsz max. hangerőn. A teljes hangerő egyéként is kerülendő, habár valóban elég sokat ki lehet hozni a kis szerkezetből, de egy bizonyos hangerő felett már kínosan torzít, igaz a háttérzaj még maximumon is elenyésző.

Mennydörgős mennykő és puskagolyó

Amit az első fél óra tesztelgetés, csavargatás után az ember meg tud állapítani az az, hogy az ATP3 arra jó, amire kitalálták, illetve, hogy a szomszéd mindig kicsit korábban dörömböl, mint azt feltételeztük. A számítógépes játékokhoz kitűnő kiegészítő, kis helyet foglal, jól szól és a tudásához képest elfogadható ára van. A játéktól megcsömörlött júzer pedig inkább a filmnézést választaná, akkor sem fog csalódni, igaz nem kifejezett házimozi, de egy DVD-vel párosítva egészen kellemes.

Ah! Ludwig ha hallanád

A kikapcsolódáshoz természetesen hozzátartozik a zenehallgatás is, ami azért annyira nem felhőtlen. Az mp3-ak esetén az ATP3 már nem volt az a meggyőző erő, de persze mp3-at csak tesztként mertem felmásolni a gépre, hiszen tudjuk, csúnya dolog ilyesmit gyűjteni, meg hát napsterbad, vagy valami. Az audio CD-k esetében azért valamennyi javulás volt tapasztalható, egész korrekt élményben volt annak része, aki a "metszéspontban" ült, a szomszédok ellenben nem lelkesedtek. Igaz, hogy a klasszikus művek esetében a magas hang hajlamos volt gyorsan elveszni, de mondjuk a modern zenék nagyon jól jöttek, meg a szomszéd is, amikor már nem bírta a Faith No More Ugly In The Morningját.

Külcsín-belbecs 1:1

Összevetve tehát mindent az ATP3 egy igazán jó vétel annak, aki szórakozni szeretne otthon. Árban és teljesítményben is elfogadható, számítógépes alkalmazásokra kitűnő, süvítenek a puskagolyók, robbannak a meteorok. A kicsiny hangfalak elférnek egy kisebb íróasztalon is, a hangládának sajnos több kell, de lényegében kényelmesen bárhová telepíthető. Negatívuma a zenehallgatásnál tapasztalható enyhe minőségvesztés, habár, egy igaz zenemegszállott valószínűleg nem számítógépről és nem egy ilyen hangládán keresztül hallgat zenét, tehát ez egy bocsánatos bűn.

A tesztpéldányt az Altec magyarországi forgalmazójától, a Pixeltől kaptuk. A berendezés ára nettó 25 900, bruttó 32 375.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!