Natália
1 °C
7 °C

A világ legnagyobb bankja alakul

2000.03.09. 15:00
Európa legnagyobb mérlegfőösszegű bankja, a Deutsche Bank AG és egyik legtekintélyesebb hazai riválisa, a Dresdner Bank csütörtökön bejelentette, hogy részvénycserés ügylettel Németország legnagyobb pénzintézeti fúzióját hajtják végre. Erről azonban még a két cég felügyelő bizottságainak is szavazniuk kell.

Az új pénzintézet mintegy 60-64 százalékát a Deutsche Bank jelenlegi részvényesei birtokolják majd. Ennek megfelelően a Deutsche Bank nevet fogja megtartani az egyesült társaság, ám egy bizonyos - átmeneti - ideig "Deutsche Dresdner Group" elnevezéssel folytatja tevékenységét a csoport.

Az új társaság elsősorban befektetési banki tevékenységet folytat majd, a gazdag egyéni ügyfelekkel foglalkozó "private banking" mellett. E nyereséges üzletágakra azért kell koncentrálnia az új társaságnak, mert a most egyesülő partnerek igen drágán "üzemelnek", és csak kis profitra tudnak szert tenni a széttagolt német bankpiacon. A Deutsche Bank tőkearányos hozama például csak 9,9 százalékos, a Dresdneré pedig még ennél is rosszabb: 8,7 százalék. Csupán összehasonlításul: az amerikai Citigroup 14, a svájci Credit Suisse csoport 15 százalékos megtérüléssel dolgozik.

A legnagyobb és a harmadik legnagyobb német bank fúziójaként a világ legmagasabb, 2,5 ezer milliárd márkás mérlegfőösszegű pénzintézete jön létre, amely azonban tőzsdei értéke - 88 milliárd euró - alapján csak a harmadik lesz a globális piacon.

Brit csoport vásárolja fel a Commerzbankot?
Ugyancsak csütörtöki hír, miszerint Európa legnagyobb tőzsdei értékű bankja, a brit HSBC csoport szemet vetett a német Commerzbankra. A német pénzintézetet a Die Welt értesülései szerint ellenséges felvásárlás fenyegeti. Állítólag egy nemzetközi befektetőkből álló csoport már meg is kezdte a Commerzbank-részvények felvásárlását a tőzsdén, s a papírokat terveik szerint az HSBC-nek adnák át. A londoni bank a hírek szerint hasonló átszervezésre készül a Commerzbanknál, mint amilyet a Deutsche és a Dresdner (igaz, önként) hajt most végre.
Az egyesüléstől éves költségeik 2,9 milliárd eurós csökkenését várják a partnerek. A Deutsche és a Dresdner kettéosztja majd a fuzionált bankot: az új szervezetben az egyik részleg befektetési bankként, illetve pénzügyialap-kezelőként fog tevékenykedni, míg a másik a kereskedelmi (lakossági) banki üzletágat folytatja majd.

A kereskedelmi banki üzletágban kisebbségi tulajdont kap a német Allianz AG, Európa egyik legnagyobb biztosítója, amely mindkét egyesülő pénzintézetben már most is jelentős részesedéssel rendelkezik. A kereskedelmi banki részleget a tervek szerint három éven belül tőzsdére kívánják vinni a Deutsche, a Dresdner és az Allianz vezetői.

Az Allianz a mostani ügylet nyomán megvásárolja a Deutsche Banktól a DWS Investment GmbH-t, amely Németország legnagyobb - 94 milliárd eurós vagyonú - befektetési alapját kezeli. Ugyanakkor a biztosító rövid időn belül "leépíti" a fuzionáló bankokban jelenleg még meglévő részesedéseit.

A fúzió nyomán 16 ezer munkatársat bocsátanak el a pénzintézeteknél, ami 11 százalékos leépítést jelent, a jelenlegi 140 ezres létszámhoz képest.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?