A világ legnagyobb bankja alakul

2000.03.09. 15:00
Európa legnagyobb mérlegfőösszegű bankja, a Deutsche Bank AG és egyik legtekintélyesebb hazai riválisa, a Dresdner Bank csütörtökön bejelentette, hogy részvénycserés ügylettel Németország legnagyobb pénzintézeti fúzióját hajtják végre. Erről azonban még a két cég felügyelő bizottságainak is szavazniuk kell.

Az új pénzintézet mintegy 60-64 százalékát a Deutsche Bank jelenlegi részvényesei birtokolják majd. Ennek megfelelően a Deutsche Bank nevet fogja megtartani az egyesült társaság, ám egy bizonyos - átmeneti - ideig "Deutsche Dresdner Group" elnevezéssel folytatja tevékenységét a csoport.

Az új társaság elsősorban befektetési banki tevékenységet folytat majd, a gazdag egyéni ügyfelekkel foglalkozó "private banking" mellett. E nyereséges üzletágakra azért kell koncentrálnia az új társaságnak, mert a most egyesülő partnerek igen drágán "üzemelnek", és csak kis profitra tudnak szert tenni a széttagolt német bankpiacon. A Deutsche Bank tőkearányos hozama például csak 9,9 százalékos, a Dresdneré pedig még ennél is rosszabb: 8,7 százalék. Csupán összehasonlításul: az amerikai Citigroup 14, a svájci Credit Suisse csoport 15 százalékos megtérüléssel dolgozik.

A legnagyobb és a harmadik legnagyobb német bank fúziójaként a világ legmagasabb, 2,5 ezer milliárd márkás mérlegfőösszegű pénzintézete jön létre, amely azonban tőzsdei értéke - 88 milliárd euró - alapján csak a harmadik lesz a globális piacon.

Brit csoport vásárolja fel a Commerzbankot?
Ugyancsak csütörtöki hír, miszerint Európa legnagyobb tőzsdei értékű bankja, a brit HSBC csoport szemet vetett a német Commerzbankra. A német pénzintézetet a Die Welt értesülései szerint ellenséges felvásárlás fenyegeti. Állítólag egy nemzetközi befektetőkből álló csoport már meg is kezdte a Commerzbank-részvények felvásárlását a tőzsdén, s a papírokat terveik szerint az HSBC-nek adnák át. A londoni bank a hírek szerint hasonló átszervezésre készül a Commerzbanknál, mint amilyet a Deutsche és a Dresdner (igaz, önként) hajt most végre.
Az egyesüléstől éves költségeik 2,9 milliárd eurós csökkenését várják a partnerek. A Deutsche és a Dresdner kettéosztja majd a fuzionált bankot: az új szervezetben az egyik részleg befektetési bankként, illetve pénzügyialap-kezelőként fog tevékenykedni, míg a másik a kereskedelmi (lakossági) banki üzletágat folytatja majd.

A kereskedelmi banki üzletágban kisebbségi tulajdont kap a német Allianz AG, Európa egyik legnagyobb biztosítója, amely mindkét egyesülő pénzintézetben már most is jelentős részesedéssel rendelkezik. A kereskedelmi banki részleget a tervek szerint három éven belül tőzsdére kívánják vinni a Deutsche, a Dresdner és az Allianz vezetői.

Az Allianz a mostani ügylet nyomán megvásárolja a Deutsche Banktól a DWS Investment GmbH-t, amely Németország legnagyobb - 94 milliárd eurós vagyonú - befektetési alapját kezeli. Ugyanakkor a biztosító rövid időn belül "leépíti" a fuzionáló bankokban jelenleg még meglévő részesedéseit.

A fúzió nyomán 16 ezer munkatársat bocsátanak el a pénzintézeteknél, ami 11 százalékos leépítést jelent, a jelenlegi 140 ezres létszámhoz képest.  • Tippek
  • Babaváró hitel