Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Karácsonyi bankkártyakáosz Svájcban

2000.12.27. 14:19
Szombaton, a karácsonyi lázban égő bevásárlók legnagyobb rohama idején omlott össze Svájcban az EC-kártyák azonosítási rendszere. Az 58 ezer kihelyezett terminálon és az ötezer készpénz-automatánál használhatatlanok voltak a plasztiklapok. Beszámolók szerint a fizetésképtelenné váló ügyfelek tombolva hagyták el az üzleteket.
Katasztrófa - kommentálta az eseményeket Bernhard Wenger, az elektronikus fizetést lebonyolító Telekurs AG szóvivője. Pontosan a karácsony előtti legnagyobb felfordulás közepén kellett leállítani a rendszert. Szombaton negyed kettőtől kezdve a meghibásodás lassan az egész országot megbénította. Fél három után háromnegyed órán keresztül teljes volt a kiesés, sem az üzletekben, sem az automatáknál nem lehetett pénzhez jutni. A Telekurs szerint 100 ezer tranzakciót érintett a hiba.

Hibázott a robot

Százezer tranzakció volt sikertelen
A Telekurs számítógépes központjában néhány év óta robotokat alkalmaznak a számítógépes háttértárak szalagjainak cserélésére. Az egyik ilyen robot szombaton elejtette az egyik kazettát, amelyet az adatmentéshez a meghajtóba kellett volna tennie. Az ezután következő hibajelzések lassan az egész rendszert lebénították.

Pont egy ilyen forgalmas napon, amikor ilyennek nem lett volna szabad megtörténnie - sajnálkozott a cég szóvivője. A rendszer tulajdonképpen elegendő kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy kezelni tudja a karácsonyi roham forgalmát is. Az országban összesen 2,5 milliárd frankot költenek karácsonyi ajándékokra. Becslések szerint december folyamán a svájciak összesen 7 millió alkalommal használják a hitelkártyájukat.

Különösen balszerencsések voltak azok, akik tele bevásárlókocsival a kassza előtt álltak, és se készpénz, se másik hitelkártya nem volt náluk. Néhány üzletben meg tudták oldani, hogy a vásárlók a számlákat szignójukkal ellássák.

Jogi úton nem lehet a cég ellen eljárni

A keletkezett hibát csak két óra múltán tudták kijavítani. Egyelőre megbecsülni sem lehet, az svájci üzletek mekkora forgalomkiesést szenvedtek. Az országban 3,5 millió EC-kártya és 1,7 millió Eurocard van forgalomban. A Telekursnál 1998 áprilisában volt az utolsó nagy kiesés. Annyit már most lehet tudni, bármekkora kára is keletkezett valakinek, jogi úton nem lehet a cég ellen eljárni.

A hétvégén további problémákat okozott, hogy az egyik legnagyobb svájci bank automatái - a Telekurs gondjaitól függetlenül - egy műszaki hiba miatt minden beléjük helyezett EC-kártyát bevontak. Az összes automatát le kellett állítani. A Credit Suisse azóta ismét helyreállította a rendszert, és a pénzautomaták rendben működnek.  • Vennék
  • Hírek