Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Karácsonyi bankkártyakáosz Svájcban

2000.12.27. 14:19
Szombaton, a karácsonyi lázban égő bevásárlók legnagyobb rohama idején omlott össze Svájcban az EC-kártyák azonosítási rendszere. Az 58 ezer kihelyezett terminálon és az ötezer készpénz-automatánál használhatatlanok voltak a plasztiklapok. Beszámolók szerint a fizetésképtelenné váló ügyfelek tombolva hagyták el az üzleteket.
Katasztrófa - kommentálta az eseményeket Bernhard Wenger, az elektronikus fizetést lebonyolító Telekurs AG szóvivője. Pontosan a karácsony előtti legnagyobb felfordulás közepén kellett leállítani a rendszert. Szombaton negyed kettőtől kezdve a meghibásodás lassan az egész országot megbénította. Fél három után háromnegyed órán keresztül teljes volt a kiesés, sem az üzletekben, sem az automatáknál nem lehetett pénzhez jutni. A Telekurs szerint 100 ezer tranzakciót érintett a hiba.

Hibázott a robot

Százezer tranzakció volt sikertelen
A Telekurs számítógépes központjában néhány év óta robotokat alkalmaznak a számítógépes háttértárak szalagjainak cserélésére. Az egyik ilyen robot szombaton elejtette az egyik kazettát, amelyet az adatmentéshez a meghajtóba kellett volna tennie. Az ezután következő hibajelzések lassan az egész rendszert lebénították.

Pont egy ilyen forgalmas napon, amikor ilyennek nem lett volna szabad megtörténnie - sajnálkozott a cég szóvivője. A rendszer tulajdonképpen elegendő kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy kezelni tudja a karácsonyi roham forgalmát is. Az országban összesen 2,5 milliárd frankot költenek karácsonyi ajándékokra. Becslések szerint december folyamán a svájciak összesen 7 millió alkalommal használják a hitelkártyájukat.

Különösen balszerencsések voltak azok, akik tele bevásárlókocsival a kassza előtt álltak, és se készpénz, se másik hitelkártya nem volt náluk. Néhány üzletben meg tudták oldani, hogy a vásárlók a számlákat szignójukkal ellássák.

Jogi úton nem lehet a cég ellen eljárni

A keletkezett hibát csak két óra múltán tudták kijavítani. Egyelőre megbecsülni sem lehet, az svájci üzletek mekkora forgalomkiesést szenvedtek. Az országban 3,5 millió EC-kártya és 1,7 millió Eurocard van forgalomban. A Telekursnál 1998 áprilisában volt az utolsó nagy kiesés. Annyit már most lehet tudni, bármekkora kára is keletkezett valakinek, jogi úton nem lehet a cég ellen eljárni.

A hétvégén további problémákat okozott, hogy az egyik legnagyobb svájci bank automatái - a Telekurs gondjaitól függetlenül - egy műszaki hiba miatt minden beléjük helyezett EC-kártyát bevontak. Az összes automatát le kellett állítani. A Credit Suisse azóta ismét helyreállította a rendszert, és a pénzautomaták rendben működnek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?