Átutalások online

2000.06.13. 14:52
Magyarországon jelenleg négy bank nyújt IP-alapú szolgáltatásokat: az OTP, az Inter-Európa Bank, a Citibank és a Raiffeisen Bank. Valódi, bárhonnét használható internet bankingról csak a Citibank és az OTP esetében beszélhetünk, az IEB szolgáltatásait csak külön telepített, speciális szoftverrel lehet igénybevenni, a Raiffeisen szolgáltatása pedig csak a Dataneten keresztül, limitált kapcsolaton át érhető el. Mindkét bank tervezi azonban a szolgáltatás teljesen nyílttá tételét, az ügyfelek így akár a miami nyaralóból is átutalhatják az otthoni villanyszámlát.
A Citibank idén indította CitiDirect Internet Banking nevű szolgáltatását
Az internetes szolgáltatás mind a négy banknál ingyenes, igénybevételéhez azonban komoly installálást és papírmunkát kell végeznie az ügyfélnek. Először be kell menni egy fiókba és szolgáltatási szerződést kell kötni a választott bankkal. A Citibank, az OTP és az IEB ügyfelei a program beállítása után már intézhetik is utalásaikat, a Raiffeisennél azonban előbb még inicializálni kell a rendszert és postán visszaküldeni a kinyomtatott inicializáló levelet. A bank a levél megérkezése után ellenőrzi az ügyfél adatait és aktiválja a szolgáltatást.

Az interneten kezdeményezett átutalások a lakossági ügyfelek számára ingyenesek, az OTP-t kivéve, ahol a bankon kívülre történő utalásnak van külön költsége. A Raiffeisen és a Citibank szolgáltatását csak magánszemélyek vehetik igénybe. Az IEB és az OTP cégeknek is kínálja szolgáltatását, számukra minden utalásnál jutalékot számol fel a bank.

OTP HáziBank: közel húszezer ügyfél

Az OTP Bank tavaly júliusban indított HáziBank szolgáltatását több mint 19 ezer ügyfél veszi igénybe. Az ügyfelek rendszeresen használják a HáziBankot számlainformációik lekérdezésére. A cég szerint az ügyfelek nagy része eseti és állandó átutalásait intézi az internetes szolgáltatáson keresztül, a betétlekötés kevésbé jellemző. A felhasználók bármilyen, 128 bites titkosítást használó böngészővel hozzáférhetnek számlájukhoz, a világ bármely pontjáról. A lakossági ügyfeleknek a bankon kívülre utalás kivételével a HáziBank minden szolgáltatása ingyenes, a vállalati ügyfelek számára a költségek megegyeznek a bankfiókban végzett műveletek költségeivel.

Inter-Európa Bank: Internet Banking 1998 óta

Az IEB jelenleg saját szoftverrel oldja meg az adatok 128 bites titkosítás
Az Inter-Európa Bank BankoNet nevű szolgáltatását 1998 óta kínálja ügyfeleinek. A BankoNetet használó ügyfelek száma nem publikus, Szinai Ádám marketingtanácsadó azonban kérdésünkre elmondta, hogy többezer ügyfélt szolgálnak ki interneten keresztül, számuk pedig folyamatosan 10-15 százalékkal növekszik. Az IEB jelenleg saját szoftverrel oldja meg az adatok 128 bites titkosítású, biztonságos átvitelét, az azonosítást pedig floppyn adott egyéni kóddal oldották meg. Az év végére tervezik a szolgáltatás "hagyományos" böngészőkre alakítását, ezután külön szoftver telepítése nélkül férhetnek hozzá számlájuk adataihoz az ügyfelek.

Raiffeisen Bank: hamarosan az interneten bárhonnét hozzáférhető

A Raiffeisen Bank 1999 januárjában indította lakossági üzletágát, melynek mintegy 23 ezer ügyfele van
A Raiffeisen Bank 1999 januárjában indította lakossági üzletágát, melynek mintegy 23 ezer ügyfele van, közülük tavaly szeptember óta mintegy 350-en veszik igénybe az Internet Banking szolgáltatást. Számlájukhoz jelenleg csak a Datanet internetszolgáltatásán keresztül férnek hozzá az ügyfelek, akik a biztonság érdekében csak a Datanet és a bank oldalait látják. Mint azt kérdésünkre Szabó Kristóf, az elektronikus kereskedelem stratégiai osztályának igazgatója elmondta, néhány héten belül teljesen nyílttá alakítják a szolgáltatást, amely így a világon bárhonnét elérhető lesz. A rendszer jelenleg csak három átutalást enged naponta, egyenként legfeljebb százezer forint értékben, ezt is át fogják alakítani, az ATM-automaták limitfigyeléséhez hasonlóan a napi átutalási összeghatárt limitálják majd, és nem a tranzakciók számát. A szolgáltatást hamarosan a céges ügyfelekre is kiterjesztik, várhatóan az év második felében lesz elérhető cégek számára az Internet Banking.

Citibank: letölthető folyószámlaadatok

A Citibank idén indította CitiDirect Internet Banking nevű szolgáltatását, melynek jelenleg mintegy 1400 felhasználója van. Mint azt kérdésünkre Solymos Zita, a project marketingvezetője elmondta, az ügyfeleket a rendszer hitelkártyájuk számával és PIN-kódjával azonosítja. Jelenleg csak a számlavezető magánszemélyek vehetik igénybe a szolgáltatást, a közeljövőben azonban tervezik a szolgáltatás kiterjesztését a Citibank vagy Diners Club hitelkártyával rendelkező ügyfelekre is. A szolgáltatás - az OTP Bankéhoz hasonlóan - a világ bármely pontjáról elérhető egy 128 bites titkosítással felszerelt böngészőprogrammal, az interneten keresztül.

Lakossági számlavezetés + Internet Banking
OTP HáziBank IEB BankoNet Raiffeisen Internet Banking CitiDirect Internet Banking
Számlavezetési díj 150 forint havonta 100 forint havonta A: díjmentes,
B: havi 850 forint
2500 forint havonta*
Internet Banking szolgáltatás ingyenes ingyenes ingyenes ingyenes
Bankon belüli utalás ingyenes ingyenes ingyenes ingyenes
Bankon kívülre utalás 35 forint + 0,15% tételenként, max. 1000 forint ingyenes ingyenes ingyenes

* 600 ezer forintos számlaegyenleg felett díjmentes  • Tippek
  • Csok