16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 2
Spanyolország 1
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 2
Németország 4

''Ma nem vennének fel az Amazonhoz''

2000.07.13. 07:25
Jeff Bezos az Amazon elnöke, az év embere, interjút adott a Wired magazinnak cégéről és jövőképéről. A mára multimilliomossá lett elnök úgy véli, hogy a jelenlegi kockázati tőke inkább a trendkövetést támogatja, mint a kreatív ötletek megvalósulását. Semmiképpen sem próbálkoznék olyan dologgal, amit már más sikeresen csinál, feltalált dolog után nyomulni nem jó - mondja.
Bezos szerint a szerencse nagy szerepet játszott abban, hogy az Amazon pályája felívelt
Bezos elmondta: ha ma kellene egy új e-kereskedelmi vállalkozásba kezdenie, akkor semmiképpen sem próbálkozna olyan dologgal, amit már más sikeresen csinál. Mindenképpen találna egy átütő ötletet, mert egy már feltalált dolog után nyomulni nem jó. Bezos rendkívül fontosnak tartja a jó ötletet: ,,Két évig mindenki azt mondogatta nekem, hogy már mindent feltaláltak a világon, amit fel lehetett. De gondolj bele a Napsterbe, egy srác ül a kollégiumi szobájában, nem áll mögötte pénz, csak egy kis szoftver. Elindítja a dolgot, és kilenc hónap múlva kővé válik az egész zenei ipar."

Az Amazon elnöke egyetértett azzal, hogy a jelenlegi kockázati tőke inkább a trendkövetést támogatja, mint a kreatív ötletek megvalósulását. Úgy vélte, ennek az az oka, hogy a kockázati tőke gyarapodása gyorsabb volt, mint a jó ötletek számának növekedése.

'A szerencse egy lényeges tényező'

Bezos szerint a szerencse nagy szerepet játszott abban, hogy az Amazon pályája felívelt. Elsősorban abban volt szerencséjük, hogy kezdetben buták voltak, és nem mérték fel milyen nehéz lesz egymillió könyvet ajánlani, amikor többen azt javasolták nekik, hogy induljanak háromszázezerrel. A siker titka ugyanis az volt, hogy nagy kínok árán egymillió könyvvel indítottak.

A kérdésre, hogy milyen lesz az Amazon öt év múlva, Bezos úgy válaszolt, hogy cégéből 'lehet minden vagy bármi'. Elmondta, hogy a példakép számukra a Sony, amely jó minőségű termékeivel nem csak saját magáról, hanem általában Japánról tudta elterjeszteni azt a képet, hogy ott jó minőségű termékek készülnek. Az Amazon célja, hogy vevő kiszolgálásának minőségével érje el ugyanezt. ,,Ez persze egy olyan célkitűzés, ami a következő húsz évre szól." - jegyezte meg Bezos.

'A kommunikáció egy szükséges rossz'

Amazon.com

Alapítás ideje: 1995
Székhelye: Seattle, Washington, USA
Vezetők:
Jeff Bezos (36), az igazgatótanács elnöke
Joseph Galli Jr. (41), elnök
Warren Jenson (42), pénzügyi igazgató
Alkalmazottak száma: 7600 fő
Bevételek (2000, első negyedév): 573.9 millió dollár
Nyereség (2000, első negyedév): -308.4 millió dollár
Piaci érték (2000.07.11.):
11.7 milliárd dollár
Tulajdoni viszonyok:
Belső tulajdon: 61%
Befektetési alapok (485): 29%
Kockázati befektetők: 10%

Bezos elmondta, hogy a az elmúlt egy évben azt tanulta a vezetésről, hogy a folyamatok átfogó megtervezésére van szükség. A folyamatok pontos megszervezése nem feltétlenül jelent bürokráciát, inkább azt, hogy lehetőséget ad arra, hogy decentralizált módon, mindenki azzal foglalkozzon, ami a dolga.

,,Az emberek úgy gondolják, hogy a kommunikáció jó dolog. Alapjában véve nem jó, hanem egy szükséges rossz. Egy cég megszervezésében az a cél, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük a szükséges kommunikációt. Minden perc, amit a főnökeiddel kommunikálsz a fogyasztók jobb kiszolgálásától elvett idő. Ha egy vállalat rosszul szervezett, azt egy nagy csomó kommunikációval kell kompenzálni." - tette hozzá. ,,Ha meg akarod keresni, hogy hol hibás a szervezés, azt kell megkeresned, hol folyik a legtöbb kommunikáció."

'Megtehettük, hogy magasabb követelményeket állítsunk'

Bezos elmondta, hogy jelenleg is rengeteg időt tölt azzal, hogy új munkatársakkal beszélget. Azokkal beszél személyesen, akiket már felvettek, és leglényegesebb számára, hogy megértesse velük, hogy és milyen módon tudnak a cég munkájába beilleszkedni.

,,Megtehettük, hogy magasabb követelményeket állítsunk eléjük. Ma nem vennének fel az Amazonhoz." - vélekedett Jeff Bezos.  • Hírek
  • Hírek