Bernát, Felícia
13 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Beszerezhetetlen Magyarországon a Wii

2007.02.01. 10:30
Mindenki venné, de nincs belőle elég: hiába tudott konkurenseivel jóval nagyobb nyitókészlettel kezdeni a Nintendo, túl sokan akarnak Wii-t vásárolni. Márciusig boltokba kerül a hatmilliomodik hadonászós konzol, de ez nem jelenti azt, hogy addigra a könnyen hozzá lehet majd jutni a játékgéphez.

Eredetileg még arról volt szó, hogy januárra több Nintendo Wii lesz az országban, mint amennyire szükség lenne, de legalábbis a kínálat képes lesz kielégíteni a keresletet. Ehhez képest a hadonászós konzol a mai napig hiánycikk Magyarországon, pedig lassan február lesz. De ugyanez a helyzet az egész világon: olvasóink szerint az Egyesült Államokban sem lehet hozzájutni a játékgéphez, miközben Xbox 360-ból óriási készletek várakoznak a polcokon, de Sony PlayStation 3-ból is van pár eladatlan gép.

Világszerte siker

A Microsoft játékgépéből persze már elment tízmillió darab, egy évvel az eladások megkezdése után nem csoda, hogy van némi raktárkészlet, a japán csúcsragadozónak viszont nem úgy sikerült a startja, ahogy azt a Sony megálmodta. Talán a túlságosan magas ár, talán a gyenge kezdőjátékok miatt, de tény, hogy egyre több kereskedelmi lánc jelent csökkenő keresletet, ha a PS3 kerül szóba.

A Wii viszont remekül rajtolt. A Nintendo azt tervezi, hogy a fiskális év végéig, azaz márciusig hatmilliót szállít le a játékgépből, négymillió már 2006-ban elkészült, és ebből 3,2 millió eljutott a boltokig, meg a vevőkig. A világ nagy, Magyarország meg kicsi, ennek megfelelően csak minden 2133. Wii jutott el hozzánk, eddig ugyanis csak 1500 konzol érkezett az országba.

Az első, második és harmadik előrendelési kör még tavaly betelt, most már a sokadig listán sincs hely. A Wii hazai premierjét rendező Game Park vezetője szerint sokan lemaradnak a következő szállítmányról is. Az érdeklődés másfél hónap alatt sem lankadt, olyan sok ment el a hadonászós konzolból, hogy képtelenség megtartani egy bemutatópéldányt, amit kipróbálhatnának a vásárlók. A kereskedés honlapján jelenleg nyolcszor annyian kattintanak a Wii-re, mint a márciusban Magyarországon is megjelenő PS3-ra, mondta el Vincze Zoltán.

A kereskedő szerint tízből nyolc játékgép mellé vásárolják meg a Zeldát, így továbbra is ez a szoftver a húzócím, de minden második-harmadik Wii mellet landol a Red Steel, és hasonló eredményekkel dicsekedhet a Rayman R. R. is. A második legsikeresebb program azonban a Wii Play lett, mert a 15 ezres szoftver mellé ingyen jár egy 15 ezer forint értékű második távirányító, amit magában egyébként alig kapni.

Irreális kereslet

Hasonló eredményekről számolt be Wittinger Tamás. Az 576 Kbyte beszerzési igazgatója szerint érdeklődés van, játékgép viszont továbbra sincs elég, ahogy azt előre lehetett látni. A szakember irreálisnak nevezte a Wii iránti keresletet a konkurensek eredményeivel összehasonlítva, ennek megfelelően a szoftverekből is teljesen kifogytak, így nincs pontos képük arról, hogy mekkora a játékgép hazai piaca. Az mindenesetre már elképzelhető, hogy a Nintendo gépe sikeresebb lesz nálunk, mint az Xbox 360 vagy a PS3, Wittinger Tamás szerint azonban továbbra is valószínűbb, hogy a másik két konzol lesz a befutó.

Az 576 Kbyte boltjaiban a Wii Play a legsikeresebb szoftver, náluk is az ajándék kontroller miatt, gyakorlatilag mindegyik gépre jut egy a 15 ezer forintos csomagból. Ahogy azt az üzletekben megforduló látogatók is tapasztalhatták, bemutatógép a szűkös készletek miatt az 576-nak sem jutott. Wittinger Tamás szerint bár nincs pontos kimutatás, valószínűleg sok új vásárló is megjelent, olyanok, akik korábban nem keresték a Nintendo termékeit, sőt, akár olyanok is, akik korábban semmilyen játékgép iránt nem érdeklődtek.

Kaye Christopher, a Nintendo hazai értékesítési vezetője nem nyugtat meg senkit: szerinte márciusig hiánycikk lesz Magyarországon a játékgép. Eddig nagyjából 1500 Wii érkezett az országba, természetes, hogy a készletek egyből elfogytak. Legközelebb február elején jön újabb csomag, de minden esetben csak pár száz konzol érkezik az országba, ennél viszont sokkal többre lenne kereslet. Az értékesítési vezető nem tudta megmondani, hogy mennyien maradtak konzol nélkül, de biztos benne, hogy sokan várnak még a Wii-re.

Következő löket

Kaye Christopher szerint olyan vásárlók is akadnak, akik korábban nem érdeklődtek a játékgépek iránt, tehát bejött a Nintendo számítása, sikerült új tömegeket bevonni. Várhatóan egyre többeket érdekel majd a konzol, mert fontos szoftverek jelennek meg a következő hónapokban, például Mario több epizódban, vagy a Project H.A.M.M.E.R.

A kereslet egyébként egész Európában óriási. A játékgépből 325 ezer fogyott az első két napban, december végéig 700 ezer konzolt sikerült értékesíteni. A Zeldából ugyanennyi idő alatt félmillió, a Wii Playből 320 ezer darab ment el. A karácsonyi szezonban a Nintendo DS-sel együtt 1,7 millió hardvert értékesített a cég a kontinensen. Ezek alapján a gazdasági osztályon azzal számolnak, hogy világviszonylatban a valaha volt legjobb pénzügyi évet zárja márciusban a Nintendo.

Erre minden esély meg is van. Az elmúlt kilenc hónapban 72 százalékkal nőttek a cég eladásai világszerte, a nettó bevétel meg 43 százalékkal hízott 2005 hasonló időszakához képest. A cég háromnegyed éves bevétele meghaladta a hétmilliárd dollárt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!