Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Minden kisebb lett a Cebiten

2006.03.16. 14:10
Idén is jelentősen csökkent a Cebitre látogatók száma, a szervezők szerint a fagyos márciusi időjárás tartotta távol az embereket. Egyre erősebbek azonban a rivális rendezvények, például a távközlésről szóló barcelonai 3GSM, valamint a szórakoztató-elektronikát középpontba helyező berlini IFA.

Kattintson, ha képeket akar látni!

Szakértők szerint a Cebit jelentősége az elmúlt években jelentősen csökkent, és való igaz, hogy a cégek többsége nem a hannoveri vásáron jelenti be legfontosabb újdonságait. A kiállításon látottak alapján talán egyetlen általános tanulságot lehet levonni: idén nagy fellendülés várható a parányi számítógépek piacán.

A világ legnagyobb csipgyártója és szoftvergyártója, az Intel és a Microsoft egy teljesen új méretszabványt mutatott be, a laptopnál kisebb, de a tenyérszámítógépeknél nagyobb ultramobil pécét, amely egyérteműen a méretével próbál vásárlókat vonzani, a helyhez kötött asztali számítógépek köreiben pedig olyan apróságok jelentek meg, amelyek akár zsebre is vághatók, mint a tavaly év elején bejelentett Apple Mac mini.

Megy a biznisz

Idén már csak négyszázötvenezren voltak kíváncsiak a világ legnagyobb technológiai kiállítására, a hannoveri Cebitre, azaz egy év alatt hat százalékkel csökkent látogatók száma. A szervezők szerint a rideg márciusi időjárás okolható mindenért, amiben lehet némi igazság. Hannoverben a kiállítás ideje alatt hóvihar és mínusz 5-6 fok volt, miközben a rendezvény két legnagyobb riválisa sokkal enyhébb időjárással csalogatja a látogatókat: Barcelonában a 3GSM kongresszuson árnyékben is 10-14 fok volt, a szeptemberben rendezett berlini IFA idején meg még tart a nyári meleg.

Bár a számok kétségtelenül arra utalnak, hogy csökkent a Cebit jelentősége, a szervezők zárás után roppant optimista közleményt adtak ki, kihangsúlyozva, hogy több millió dollár értékű üzletek köttettek, illetve hogy nagyon sok kicsiny és közepes cég talált itt befektetőt. Idén hetvenegy országból 6262 kiállító volt, és ennek több mint a fele Németországon kívülről érkezett. A szervezők szerint a látogatók 80 százaléka döntéshozó volt, akik idén húsz százalékkal több szerződést írtak alá, mint tavaly.

A szervezők szerint sikeres volt az idén bemutatkozó „digitális élet” szekció, amely a szórakoztató elektronika legújabb trendjeit mutatta be, és több mint százötvenezer látogatót vonzott. A Cebiten is látható volt a mobil tévézés két szabványa, a DVB-H és a DMB, a mobilon is szélessávú internetezést lehetővé tevő HSDPA, valamint a telefonálást, tévét és internetelérést egybeintegráló úgynevezett Triple Play szolgáltatások. Megjelentek az kétmagos Intel Core Duo processzorokra épülő laptopok, valamint a laptopnál kisebb, de a tenyérgépeknél nagyobb ultramobil pécék. A nyáron elkezdődő futball-világbajnokság miatt sok cég mutogatta nagy felbontású multimédiás projektorait és plazmakijelzőit.

A következő Cebit 2007 március 15 és 21 között lesz Hannoverben.