Számítógépesített drogkartellek Kolumbiában

2002.07.12. 13:05
A kolumbiai drogkartellek kedvelt foglalatosságai között - az össznemzeti sportként űzött kábítószer-termesztés és a csempészet mellett - már nemcsak áldozataik láncfűrészes feldarabolása szerepel, hanem a modern technika vívmányainak minél teljesebb kiaknázása is.
Nyolc évvel ezelőtt a kolumbiai Caliban kábítószerellenes osztagok rajtaütöttek egy José Santacruz Londono kokainbáró által tulajdonolt épületen. Az akció során nem találtak drogokat és fegyvereket, viszont lefoglaltak egy IBM AS400-as nagyszámítógépet. A gép - amilyet korábban kizárólag bankok használtak - fél tucat terminállal volt hálózatba kötve.

Másnap Kolumbia igazságügy-minisztere titokban megegyezett az amerikaiakkal, hogy a gépet a DEA (Drug Enforcement Administration, az amerikai kábítószer-felügyelet) emberei az Egyesült államokba szállítják átvizsgálásra. Az úgynevezett Santacruz-komputert azóta sem szállították vissza Kolumbiába, a DEA róla szóló jelentése pedig szigorúan titkos. A Business 2.0 című lap azonban számos információhoz hozzájutott az üggyel kapcsolatban.

Figyelték őket

A gépen a Business 2.0 információi szerint egy adatbázist tároltak, amelyben Kolumbiában tartózkodó amerikai diplomaták és ügynökök helyi és otthoni telefonszámai, valamint a cali telefontársaság teljes híváslistája szerepelt. A számítógépen ezen kívül futott egy adatgyűjtő szoftver is, amely a telefonközpont híváslistája, és az amerikaiak, a kolumbiai hírszerzés és a bűnüldöző szervek tisztviselő között kereste a kapcsolatokat. A rendszer legalább 12 informátort szűrt ki, akiket rövidesen meggyilkoltak.

Henao, a láncfűrészes

Az ügy folyományaként a hatóságok figyelme kezdett a drogkartellek számítógépes tevékenységére irányulni. Információs hálózatára a legtöbbet - a hatóságok szerint - Archangel Henao, a legnagyobb drogkartell vezetője költötte. A 47 éves Henao, az északi-völgyi kartell feje tartja ellenőrzése alatt Buenaventura kikötőjét, ahonnan a legtöbb heroin és kokain indul útjára Kolumbiából Észak-Amerikába. Henaóról - azon kívül, hogy bal karja el van sorvadva - keveset tudni. Az viszont biztos, hogy az északi-völgyi kartell nem válogat az eszközökben: emberei elsősorban arról a gyakorlatukról ismertek, hogy áldozataikat láncfűrésszel darabolják fel, majd a maradványokat a Cauca-folyóba dobják, az őshonos élővilág legnagyobb örömére.

Urrego, a technokrata

A szervezet felkészültségéről az utolsó adat 1998-ból származik, ekkor fogták el ugyanis Henao vezető IT-tanácsadóját, Nelson Urregót. Az ő révén sikerült felgöngyölíteni egy kiterjedt kommunikációs hálózatot, amelynek segítségével a csempészhajók és -repülők koordinálását végezték. A hálózat központja Bogotában volt, az épület egy német gyártmányú (Rhode & Schwarz típusú), kb. 13 méter magas antennával, 15-20 számítógéppel és egy kiszolgáló géppel volt felszerelve. Ugyanez a készlet díszítette Urrego medellíni farmját, és egy Caliban található búvóhelyet is. A lefoglalt számlák alapján százezer dollár értékben vásároltak Motorola gyártmányú szerkentyűket is: 12 bázisállomást, 16 - kamionokba és autókba szerelhető - mobilállomást, nyolc átjátszót és ötven rádiótelefont.

Urrego hálózata a karibi térséget és Dél-Amerika északi felét fedte le. Emberei kódolt szöveges üzenetekkel tudatták a repülők és hajók vezetőivel, mikor és merre indulhatnak szállítmányukkal. A hálózatban napi ezer üzenet is megfordult, és ezek közül az amerikai kémrepülők egyet sem fogtak el. A kémrepülők által pásztázott területeket a csempészek egyébként rutinszerűen figyelték a pilótafülkékben elhelyezett FuzzBuster radarjelző készülékekkel.

Henao, és a többi kartell vezetői is számos helyről toborozzák az informatikus-zseniket. Némelyiket törvényes vállalkozásoktól csábítják el, persze hatalmas összegeket kínálva nekik. Zsoldosokat is foglakoztatnak, főleg olyanokat, akik korábban az amerikai, izraeli, vagy más hadseregek különleges csoportjainál dolgoztak. A kartellek vezetői gyakran küldik családtagjaikat a legjobb amerikai műszaki iskolákba, ők visszatérve a technikai műveletek vezetőivé lépnek elő.

Együtt mozdulnak

Az elmúlt öt-tíz évben létrejött szervezetek már különálló sejtekből épülnek fel, emiatt egyszerűen láthatatlanok, felgöngyölíthetetlenek. Az egyes sejtek elsősorban elektronikus úton, titkosított üzenetekben kommunikálnak, koordinálásuk így összehasonlíthatatlanul könnyebb, gyorsabb és rejtettebb, mint akár tíz éve volt. A különböző kartellek közötti háborúskodás során is felhasználják a technikai eszközöket, csakúgy, mint a bűnüldöző szervek kicselezésében. Emellett hatalmas összegeket mosnak tisztára interneten bonyolított banki tranzakciók segítségével.

A hivatalok szerint Urrego hálózatát azóta újjáépítették, természetesen a legújabb eszközöket felhasználva, ami - a számítástechnika, a mobilkommunikáció és a titkosító rendszerek elmúlt négy évben bekövetkezett fejlődését figyelembe véve - nem feltétlenül könnyíti meg a drogellenes szervek munkáját.  • Hírek
  • Személyi kölcsön