Tőzsdére viszi internetszolgáltatóját a Ceský Telecom

2000.06.22. 16:50
A Ceský Telecom internetszolgáltatójának tőzsdére vitelét tervezi. A három éve indított Internet On Line 50 ezer ügyfelével Csehország második legnagyobb szolgáltatója. A Ceský Telecom szóvivője, Vladan Crha szerint a részvénykibocsátást még nem hagyta jóvá a cég igazgatótanácsa, így még nem biztos a döntés - írja a Prague Business Journal. A Wood & Company elemzője szerint az Internet On Line jelenleg még nem kész a tőzsdei bevezetésre, de a Ceský Telecom szerint egy éven belül megváltozik a helyzet.
Számos európai telefontársaság készül internetes leányvállalata leválasztására és tőzsdére vitelére. A Deutsche Telekom az év elején vezette be a tőzsdére a T-Online részvényeit, melyek árfolyama a kibocsátás után meredeken felívelt, majd lassan visszaesett, jelenleg a papírok árfolyama mintegy 30 százalékkal van a kibocsátási árfolyam felett. A France Telecom és a Telecom Italia is internetszolgáltatójának tőzsdei bevezetésére készül, és a British Telecom is fontolgatja a lépést.

Elemzők szerint a távközlési cégek eredménykimutatásaiban a hagyományos telefon-üzletág lassú növekedése ellensúlyozza más üzletágak kimagasló eredményeit. A telefoncégek ezért választják le internetes leányvállalataikat, hogy a részvények árfolyama jobban tükrözze a cég teljesítményét. A Deutsche Bank nemrégiben kiadott elemzése szerint az internetes részvények ritkasága is olyan tényező, mely növeli a papírok értékét. A befektetési alapok kapkodnak az internetes részvények után, hogy kiegészíthessék portfóliójukat.

A Ceský Telecom a részvénykibocsátásból befolyt összegből a privatizáció után várhatóan befektetéseket eszközöl olyan cégekben, melyek jelenlegi vállalkozásainak értékét növelik, de az is elképzelhető, hogy a bevételt internetszolgáltatójának fejlesztésére fordítja.  • Tippek
  • Hírek