Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Digitális boom a fotópiacon

2004.09.28. 08:59
Dinamikusan bővül a digitális fényképezőgépek hazai piaca, 2004-ben várhatóan másfélszer annyi készüléket adnak el, mint tavaly. Ebben jelentős szerepet játszik, hogy tavalyhoz képest átlagosan harmadával csökkent a készülékek ára.
Átlagosan harmadával csökkent az előző évhez képest a digitális fényképezőgépek ára, mondta el a Világgazdaságnak Czinege László, a Hewlett-Packard Magyarország Kft. képalkotási és nyomtatási divíziójának igazgatója. Míg 2003 hasonló időszakában a legkeresettebb gépek ára 60?120 ezer forint között volt, addig most már 30?90 ezer forintért meg lehet vásárolni ezeket az eszközöket, tette hozzá Czinege László.

Milliárdos növekedés

Ez is nagy szerepet játszik abban, hogy másfélszeresére nőhet az idén a Magyarországon eladott digitális fényképezőgépek száma 2003-hoz képest. Az előző évben kétszázezer digitális gépet értékesítettek itthon, 2004-ben becslések szerint ez a szám elérheti a háromszázezret is, derül ki a GfK Hungária piackutató cég által készített felmérésből. Az értékesítés felfutásával párhuzamosan jelentősen nő a digitális készülékekből származó bevétel is, amely a tavalyi 22,5 milliárd után az idén elérheti a 28,5 milliárd forintot.

Megközelítőleg negyven százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a digitális fényképezőgépek iránti kereslet, közölte a Világgazdasággal Török Ferenc, a Canon Hungária Kft. fotó-videó üzletágának vezetője. Tavaly év végén ? elsősorban a Sulinet Expressz programnak köszönhetően ? már több fogyott a digitális készülékekből, mint a hagyományosakból.

A digitális dominál

Az idén pedig már egyértelmű a fejlettebb technológia dominanciája, hiszen az eladott fényképezőgépek mintegy kétharmada digitális. Azt még nem lehet látni, hogy milyen hatással lesz a digitális készülékek forgalmára az, hogy az év elején kikerültek a Sulinet Expressz program keretében támogatott eszközök közül. Nő a hazai fotópiac forgalma is az előző évhez képest, mivel a hagyományos fényképezőgépek, és ezzel párhuzamosan a fényképezőfilm-értékesítés visszaesését egyelőre ellensúlyozza a digitális készülékek felfutó értékesítése. A GfK Hungária által mért három termékcsoport ? digitális és hagyományos fényképezőgép, fényképező film ? forgalma a tavalyi 30 milliárdról az idén 33 milliárd forintra bővülhet. Míg tavaly mintegy 120 ezer hagyományos készüléket adtak el a hazai kereskedők kétmilliárd forint értékben, addig az idén várhatóan 100 ezernyi ilyen gépet adnak majd el, 1,5 milliárd forintért.

Gyorsan nő a digitális fényképezőgépek részesedése a világ fotópiacán is. A legnagyobb európai piacnak számító Németországban a digitális készülékek eddigi 90 százalékos piaci részesedésének további növekedésére számítanak. Németországban az idén 45 százalékkal több digitális fényképezőgépet adnak majd el, mint tavaly. A fényképezőgép-kereskedőket tömörítő szövetség elnöke szerint a digitális technológia térnyerése mellett az is várható, hogy az alsó kategóriás gépeknek egyre növekvő konkurenciát jelentenek a jó minőségű fényképeket készítő mobiltelefonok. Ennek jelei valószínűleg már a Kölnben ma kezdődő, a világ egyik legjelentősebb fotótechnikai kiállításának számító Photokinán is megfigyelhetők lesznek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!