István, Vajk
17 °C
34 °C

Írországba költözik a McAfee

2004.07.21. 08:53
Amszterdamból Írországba költözik a vírusölő szoftvereket fejlesztő amerikai McAfee. Az eset nem egyedi, a kedvező ír adózási rendszer csábító ereje egyre többeket vonz Dublinba.
Írországban csupán 12,5 százalékos a vállalkozási nyereségadó, míg például Hollandiában 34,5 százalék. Emiatt sok európai cég helyezi át székhelyét a szigetországba. A legfrissebb "bevándorló" a MacAfee, ezt Stephen Richards, a vállalat pénzügyigazgatója jelentette be a napokban. A költözés miatt 81 állás szűnik meg Amszterdamban, bár a 35 fős személyzettel működő marketing és értékesítési osztály továbbra is a holland városban marad.

Összehangolt adózást sürgetnek a franciák és a németek

A McAfee tíz évvel ezelőtt, 1995-ben települt le Hollandiában, és korántsem az egyetlen cég, amely most Írország felé veszi útját. Az IT és a Dell számítógépes cégek már korábban elmentek, és ugyanígy tett az ABN Amro holland bankóriás is. A chipeket gyártó Intel a hónap elején nyitott gyárat Dublinban.

A magasabb adókulcsokat alkalmazó európai országok aggódnak a piaci események miatt, Franciaország és Németország egyaránt az adószabályozás összehangolását sürgeti.

Hollandia csak lassan csökkent

A kilencvenes években Hollandia pénzügyileg igen vonzó volt a multinacionális cégek számára, és a holland kormány eltökélt szándéka, hogy a nyereségadó csökkentésével visszahódítja a külföldi befektetőket.

Ennek első lépéseként 2007-ben 29 százalékra csökkentenék az adókulcsot - ez azonban meglehetősen hosszú távú, nem túl radikális adócsökkentés, ezért nem biztos, hogy eléri célját.