Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Eldőlt, de még évekig tart a dvd-háború

2005.10.25. 09:14
A HD-DVD és a Blue-ray formátumok támogatói még küzdenek egymással, a Forrester Research szerint már eldőlt a harc. A vásárlók azonban még egy-két évig bizonytalanok lesznek.
A Warner Bros. Entertainment csütörtökön bejelentette, hogy az otthoni videókra szakosodott részlege a Blu-ray formátumot is támogatni fogja és ilyen lemezeken is kiadja majd az anyagait. A Warner korábban azok közé a filmstúdiók közé tartozott, amelyek a HD DVD mellett tették le a voksukat. Október elején a korábban szintén a HD DVD-t favorizáló Paramount közölte, hogy Blu-ray formátumban is kiad majd filmeket.

Eldőlt a harc, de még évekig tart

Noha az egyes formátumok támogatói még küzdenek egymással, a Forrester Research szerint a harc már eldőlt: a piackutató cég felmérése szerint egyértelmű, hogy a Sony által vezetett Blu-ray kerül ki győztesen a csatából. "Azonban ha a HD DVD-t támogató csoport nem hagyja el a csatateret, a vásárlóknak legalább két évre lesz szüksége hogy meggyőződjenek arról, ki is nyerte a csatát és új formátumú dvd-játszó vásárlására adják a fejüket" - mondta Ted Schadler, a Forrester elemzője.

Schadler szerint a HD DVD-t támogató cégek csoportjának be kellene dobnia a törölközőt. "A vásárlók el fogják halasztani a döntést addig, amíg nyilvánvalóvá nem válik hogy ki nyert" - mondta az elemző, aki a Betamax és a VHS videoformátumok közötti csatához hasonlította a mostani küzdelmet. "Sokan megvették a drága berendezéseket és aztán azzal szembesültek, hogy az nem tudja lejátszani a kölcsönzőben található kazettákat." A Forrester szerint a váltást tovább fogja lassítani, hogy a legtöbben kielégítőnek tartják a dvd által nyújtott képminőséget és nem érzik szükségét egy újabb berendezés megvásárlásának.

Noha a PC-s világ két leginkább meghatározó szereplője, az Intel és a Microsoft is a HD DVD mellett tette le a voksát, a világ két legnagyobb PC-gyártója, a Dell és a HP mindketten a Blu-ray táborát erősítik. Érdekesség, hogy a HP a napokban vetette fel, hogy a Blu-ray lemezek esetében lehetővé kellene tenni, hogy annak tartalmát a fogyasztók a számítógépükre másolják és onnan továbbítsák más eszközökre, például másik PC-re vagy tévéjükre. A Blu-ray alapesetben megtilt mindenféle másolást, így ellehetetleníti az egyre divatosabb média centerek működését. A filmekkel kapcsolatos jogokat birtokló stúdiók persze hallani sem akarnak a számítógépre másolásról.

Nem is kell lemez

Az utóbbi időben ráadásul egyre többen vásárolnak és kölcsönöznek filmeket az interneten, amely nem lemezen, hanem letöltéssel jut el a felhasználókhoz, így a fizikai médiának nincs jelentősége. A filmek helyett tehát valószínűleg máshol, a számítógépek és konzolok világában dől majd el a két formátum harca, ebből a szempontból pedig a Blu-ray óriási előnye, hogy a sokak által várt Sony PlayStation 3 játékkonzolba Blu-ray meghajtót szerelnek. A Paramount korábbi bejelentésében is hangsúlyozta, hogy a PlayStation 3-nak nagy szerepe van abban, hogy Blu-ray formátumban is kiad majd filmeket.

A HD DVD korongok olcsóbban állíthatók elő mint a Blu-ray Discek, hiszen a gyártáshoz csak minimális mértékben kell módosítani a jelenlegi dvd-gyártósorokat. Schadler ayonban úgy véli, mire a gyárak felfuttatják a HD DVD és Blu-ray lemezek tömegtermelését, a két formátum közötti árkülönbség lemezenként csupán pár centet tesz majd ki, vagyis nem lesz akkora jelentőségű, hogy eldönthesse a formátumok harcát.