Géza
-11 °C
-4 °C

Hat hazai bank kínál internetes számlavezetést

2001.04.24. 18:00
Lassan növekszik a lakosság részére internetes banki szolgáltatásokat nyújtó magyar pénzintézetek száma. Tavaly júniusban négy kereskedelmi bank nyújtott IP-alapú szolgáltatásokat, idén már hatnál elérhető a lakosság számára az internetes számlavezetés.
Az OTP Bank, az Inter-Európa Bank, a Citibank és a Raiffeisen Bank alkotta négyeshez idén csatlakozott a CIB Bank és a K&H Bank. Valódi, bárhonnét használható internet bankingról csak a CIB, a Citibank, az OTP és a Raiffeisen esetében beszélhetünk, az IEB szolgáltatásait csak külön telepített, speciális szoftverrel lehet igénybevenni, a K&H szolgáltatásához pedig a gépre csatlakoztatott chipkártyaolvasó szükséges.

Utalás WAP-on
Az internetes szolgáltatás mind a hat banknál ingyenes, igénybevételéhez azonban komoly installálást és papírmunkát kell végeznie az ügyfélnek. Először be kell menni egy fiókba és szolgáltatási szerződést kell kötni a választott bankkal. A CIB, az OTP és az IEB ügyfelei a program beállítása után már intézhetik is utalásaikat, a Raiffeisennél azonban előbb még inicializálni kell a rendszert és postán visszaküldeni a kinyomtatott inicializáló levelet. A bank a levél megérkezése után ellenőrzi az ügyfél adatait és aktiválja a szolgáltatást. A Citibanknál nem szükséges bemenni a fiókba, elég kinyomtatni, szignálni és visszaküldeni a szerződést, a rendszert néhány nappal ezután kezdheti használni az ügyfél. A K&H-nál a program mellett a kártyaolvasót is telepítenie kell az ügyfélnek, siker esetén rögtön hozzáférhet bankszámlájához.

Az interneten kezdeményezett átutalások a lakossági ügyfelek számára ingyenesek, az OTP-t kivéve, ahol a bankon kívülre történő utalásnak van külön költsége. A CIB Banknál folyószámlatípustól függően lehet ingyenes is az elektronikus utalás. A Raiffeisen és a K&H szolgáltatását csak magánszemélyek vehetik igénybe, míg a CIB, a Citibank, az IEB és az OTP cégeknek is kínálja szolgáltatását, számukra minden utalásnál jutalékot számol fel a bank.

Az OTP Bank, a Citibank és az Inter-Európa Bank rendszerét már korábban ismertettük (lásd kapcsolódó cikkünket). A Raiffeisen Banknál változott a rendszer, míg ugyanis korábban csak a Datanet internetszolgáltatásán keresztül fértek hozzá számlájukhoz az ügyfelek, mostanára teljesen internet-alapúvá alakították a szolgáltatást, így akár Ausztráliából is intézhetik az ügyfelek utalásaikat. Új szereplő az internetes bankolás piacán a CIB Bank és a K&H Bank, mely egyelőre tesztüzemben üzemelteti a chipkártyás azonosítást alkalmazó szolgáltatást.

Chipkártya és olvasó
A CIB Bank április elején indította Internet Bank és WAP Bank szolgáltatását. A cégnek már korábban is volt telefon-alapú házibank-rendszere, amellyel az otthoni felhasználók közvetlenül a bank rendszerére csatlakozva intézhették utalásaikat, áprilistól ez az interneten keresztül is lehetséges. Itthon több banknál is lehetőség van számlaegyenleg lekérdezésére SMS-ben, WAP-alapú számlakezelésre azonban egyelőre csak a CIB Banknál van lehetőség. Az április elején indított szolgáltatással nemcask számlaegyenleget lehet kérni, de átutalások indítására is lehetősége van az ügyfeleknek a wap.cib.hu címen. Az átutalások költsége a folyószámla típusától függ.

A Kereskedelmi és Hitelbank Rt ügyfeleinek PIN-kódja nem kerül fel a hálóra, ennek leolvasását és az azonosítást egy chipkártya végzi el. A bank 1700 regisztrált lakossági ügyfele április közepéig ingyen juthat a szolgáltatás eléréséhez szükséges csomaghoz, mely a chipkártyán kívül kártyaolvasót és egy telepítő CD-t tartalmaz. A felhasználók digitális azonosítóinak hitelesítését a Matávnet végzi. A jelenleg kísérleti üzemben működő szolgáltatás kifejlesztése a banknak és a Matávnetnek is megközelítően 100 millió forintos költséget jelentett.