Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem tudnak emailt írni az amerikaiak

2004.12.09. 15:12
Egy közelmúltbéli, 120 nagy amerikai cég részvételével végzett felmérés kimutatta, hogy hatalmas, pénzben is mérhető gondokat okoz a vállalati szektorban, hogy az alkalmazottak képtelenek világosan fogalmazni.

Lassan már teljes iparág épül a felnőttek írásoktatására, egyetemek százai, egyéb iskolák és szabadúszó oktatók közreműködésével, írta a New York Times. Ezen túl egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg a piacon az üzleti fogalmazást oktató videokazetták és online kurzusok.

Erre azért van szükség, mert ahogy az üzleti kommunikáció egyre inkább áttolódik emailre, úgy okoz mind nagyobb problémákat az, ha az alkalmazottak nem tudnak világosan, érthetően fogalmazni a levelekben. Zavaros vállalati emailek millióit küldik vissza tisztázásra, és mivel gyakran a válaszok is kaotikusan vannak megfogalmazva, a helyzet folyamatosan időveszteséget és elpocsékolt munkaórákat okoz.

Írásjavító oktatás

Az amerikai felsőoktatási tanács közelmúltbéli, 120 vezető amerikai cég bevonásával készített felmérése szerint a vállalatok alkalmazottainak egyharmada rosszul ír, és a cégek 3,1 milliárd dollárt költenek évente az írásjavító oktatásra. A probléma nem csak emailekben jelentkezik, de jelentésekben és más írásokban is, olyan cégeknél is, ahol a dolgozók nagy része felsőfokú diplomával rendelkezik.

Sokan írnak úgy emailt, mintha még mindig a személyhívóra pötyögnének üzenetet, állapította meg az egyik oktató. Az igazgatóknak is gyakran van segítségre szükségük, rájuk inkább az jellemző, hogy dagályosan írnak, bár ők gyakran nem látják be a hibájukat, mondta a lapnak Roger S. Peterson kaliforniai tanár.

Nem Tolsztojok kellenek

"Nem arról van szó, hogy a vállalatok Tolsztojokat szeretnének foglalkoztatni - mondta Susan Traiman, az egyik résztvevő cég vezető beosztású munkatársa. - De olyan emberekre van szükségük, akik képesek érthetően fogalmazni, és sok alkalmazott nem tesz eleget ennek a követelménynek."

A becsült 3,1 milliárdból 2,9 milliárd megy el a meglévő alkalmazottak képzésére, a maradékot pedig új emberek felvételére költik. A felmérésben a bányászati, építési, gyártási, szállítási, üzleti és biztosítási iparágakban dolgozó cégek, illetve ingatlancégek és szolgáltató vállalatok vettek részt, nagykereskedelmi, mezőgazdasági, erdőgazdasági és halászati cégek nem. A becsült összeg nem tartalmazza azt a pénzt, amit a közhivatalok költenek dolgozóikra.