Dezső
14 °C
27 °C

Elhunyt az Escape gomb feltalálója

2004.06.25. 11:24
Bob Bemer részt vett az ASCII karakterkészlet és a nyolcbites bájt kifejlesztésében, már 1971-ben felhívta a világ figyelmét a Y2K-problémára, és feltalálta a nélkülözhetetlen Escape karaktert. A programozás elismert úttörője nyolcvannégy évet élt.
Bemer karrierje során az IBM, a Lockheed, az Univac, a General Electric és a Honeywell vállalatoknál is dolgozott, de leginkább azzal szerzett hírnevet, hogy 1961-ben részt vett az ASCII szabvány kifejlesztésében. Az ASCII kódkészletben az angol ábécé betűit, a számokat, az írásjeleket és egyéb módosító parancsokat rendeltek számértékekhez, írta a Register. Az ASCII bevezetése előtt Bemer korábbi nyilatkozata szerint "bábeli zűrzavar uralkodott", mivel a számítógépek több mint hatvanféleképpen tudták leírni a karaktereket.

Menekülés

Bemernek fontos szerepe volt abban is, hogy az Esc karakter is bekerült az ASCII kódok közé. Az Esc ugyanis nem csupán egy billentyű, hiszen az Escape kód nélkül nem működnének a szövegszerkesztők, a lézerprinterek, a telefonos szolgáltatások, és az internet sem létezhetne. Bemer jelentős fejlesztéseinek elismeréseként tavaly az elektronikai mérnökök nemzetközi intézete, az IEEE díját is megkapta.

A programozó az ezredfordulós évszámváltási problémát is korán felismerte; már 1971-ben és 1979-ben felhívta a világ figyelmét arra, hogy 2000-ben hatalmas gondot okozhat, hogy a számítógépek csak az évszámokat utolsó két karakterét rögzítik.