Engedélyezte az EU a Vodafone-Mannesmann egyesülést

2000.04.12. 17:30
Az Európai Bizottság engedélyezte az angol Vodafone Airtouch és a német Mannesmann egyesülését, feltéve, hogy a Vodafone eladja a jelenleg a Mannesmann tulajdonában lévő angol mobilcéget, az Orange-ot, valamint összes leányvállalatát. A Vodafone-nak e mellett meg kell nyitnia mobilhálózatát riválisai számára.
Az Európai Bizottság feltételekhez kötve engedélyezte az angol Vodafone Airtouch és a német Mannesmann egyesülését. A feltételek között szerepel, hogy a Vodafone-nak el kell adnia a jelenleg a Mannesmann tulajdonában lévő angol mobilcéget, az Orange-ot, valamint összes leányvállalatát. A Vodafone-nak e mellett meg kell nyitnia mobilhálózatát riválisai számára. A döntéssel várhatóan megkezdődik a harc az Orange-ért, mivel mind a holland KPN, mind a France Telecom jelezte már korábban érdeklődését a mobilcég iránt.

Az ügylet lezárja az európai távközlési piacért hónapok óta folyó harcot, melynek során a vállalatok agresszív módon kezdték kivásárolni egymás elől a kisebb szolgáltatókat. A Vodafone már megkezdte terjeszkedését a tengerentúlon is, az AirTouch Communications és a Bell Atlantic felvásárlásával.

Óriásfúziók

Vodafone-Mannesmann: 183 milliárd dollár
AOL-TimeWarner: 181 milliárd dollár
MCIWorldCom-Sprint: 127 milliárd dollár
Pfizer-Warner Lambert: 88 milliárd dollár
Exxon-Mobil: 86 milliárd dollár

A szerződés egyértelműen a Vodafone győzelmét jelenti. Tavaly ősszel 105 milliárd dollárt ajánlottak a Mannesmannak, de akkor ezt a menedzsment feje, Klaus Essner megvétózta, és miután a brit társaság folyamatosan emelte az ajánlati összeget, Essner ezt ellenséges felvásárlásnak nyilvánította. A létrejövő vállalat részvényeinek 49,5%-a a Mannesmanné, 50,5%-a pedig a Vodafoneé lesz. A Mannesmann-részvényesek így egy részvényükért 58,9 Vodafone részvényt kaphatnak.

A piaci elemzők szerint az óriáscég létrejötte a kis helyi szolgáltatók halálos ítéletét jelenti, mivel azok nem tudnak majd versenyezni azzal, hogy például egy kontinensek közötti telefonhívást egy szolgáltató rendszerén belül lehet végrehajtani. A Vodafone és a Mannesmann 183 milliárd fontos egyesülésével létrejövő távközlési óriáscég 25 országban 54 millió ügyfelet szolgál ki.  • Tippek
  • Hírek