Gusztáv
-4 °C
1 °C

Szétválik a Fujitsu és a Siemens

2008.11.04. 12:44
Hónapok óta a levegőben volt a japán-német vegyesvállalat szétválása, amelyről a napokban döntés született. A Siemens ezentúl az energetikai és egészségügyi iparra koncentrál.

A német Siemens először a mobilgyártói üzletágától szabadult meg, a napokban azonban a számítógép-iparágból való távozásról döntött a vállalat vezetősége. A Siemens 450 millió euróért eladja a Fujitsunak a kettejükről elnevezett Fujitsu-Siemens Computers vállalatban lévő 50 százalékos részét.

Az üzletet várhatóan 2009 április elsején zárják le, Bern Bischoff vezérigazgatói posztját Kai Flore pénzügyi igazgató veszi át. A vegyesvállalat 1999-ben jött létre, a két cég tíz évre kötött megállapodást. A cégnek tízezer dolgozója van, felük Németországban. A Siemens azzal indokolta döntését, hogy a számítógépes üzletág alig termel profitot, miközben az ipari, energetikai és egészségügyi szektorokban 14-17 százalékos haszonkulcsot is elér.

A megállapodással a Fujitsu megerősíti európai jelenlétét az adattárolók, szerverek és szolgáltatások piacán, de egyelőre kérdéses, hogy a számítógépgyár meddig marad a kezében. A Register brit lap szerint elképzelhető, hogy a japán cég megszabadul majd a pc-s üzletágtól. Az egyik lehetséges vevő a kínai Lenovo, amely korábban az IBM pc-s üzletágára tette rá a kezét.