Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Tiltott reklámok és hiányosságok az internetes boltoknál

2005.01.26. 10:59
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szerdán kiadott jelentése szerint az internetes boltok 86 százaléka nem tesz eleget tájékoztatási kötelezettségeinek, és az online csomagküldők szintén 86 százaléka jogosulatlanul árusít az interneten. A vizsgálat tévesen közölt árakra, dohányreklámokra és nem forgalmazható, szteroidtartalmú termékekre bukkant.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) Reklámfelügyeleti és E-kereskedelmi Osztálya 100 internetes kereskedelmi oldalt vizsgált 2004 novemberében. A felügyelet munkatársai könyv- és cd-kiadványokat, számítástechnikai és szórakoztató elektronikai termékeket, játékokat, mobiltelefonokat, gyógyhatású készítményeket, készételeket, illetve mobiltelefonos szolgáltatásokat kínáló oldalakba tekintettek.

Az oldalak adatai és a nyilvántartás összevetésekor kiderült, hogy a kifejezetten csomagküldő kereskedésnek minősülő 80 internetes áruházból mindössze 11 rendelkezik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal rendeletileg kötelező nyilvántartási számával. Az online csomagküldők 86 százaléka így jogosulatlanul végzett kereskedelmi tevékenységet.

Elmaradt tájékoztatás

A vonatkozó jogszabályok különleges tájékoztatási kötelezettséget rónak az elektronikus kereskedelmi tevékenység gyakorlójára. A fogyasztót tájékoztatni kell a szolgáltató nevéről, címéről, elérhetőségéről; közölni kell nyilvántartási számát, adószámát, a szerződés tárgyát képező termék tulajdonságait, fizetési kötelezettségek részleteit, szállítási költséget, és az egyéb feltételeket; meg kell adni a címet, ahol a fogyasztó kifogásait érvényesítheti; tájékoztatni kell az elállás jogáról és a jótállási feltételekről.

A felügyelet 100 üzletből 86-nál állapította meg valamely információ hiányát. A mulasztások jelentős része a vállalkozások azonosítását lehetővé tevő adatoknál mutatkozott. A jelentés kirívóan negatív tapasztalatnak nevezte, hogy kilenc olyan, sms-szolgáltatások igénybevételét (például operátorlogók, csengőhangok letöltését) kínáló weblapot találtak, amelyek a szolgáltatóra vonatkozó adatokat még részlegesen sem tartalmaztak.

Nettó árak

A tájékoztatási mulasztások másik számottevő részét az elállási lehetőség, illetőleg a szavatosság és a jótállás ismertetésénél találták. A jelentés rámutat, hogy a jogi lehetőségek "elhallgatása" -- különösen az elállás esetében -- a fogyasztók jogainak elvonását eredményezheti.

A vizsgálat kisebb számban talált olyan elektronikus üzleteket, ahol a megrendelt áru vételáráról, a választható futárszolgálat költségéről, a vállalkozás által külön felszámított csomagolási díjról nem adnak előzetes tájékoztatást.

Az internetes ellenőrzések során további jogsértések megállapítására is sor került: több esetben tapasztalták, hogy a webáruházak különleges ajánlataik, karácsonyi, rendkívüli akcióik termékei mellett nem a fogyasztói forgalomban fizetendő árat tüntetik fel, hanem a forgalmi adó nélküli nettó árakat.

Szteroidok és gyógyhatású kiegészítők

A felügyelet munkatársai a fenti szabálytalanságokon kívül jogszabályba ütköző internetes dohányreklámozással is találkoztak.

Olyan termékekkel is találkoztak, amelyek hormon-, szteroidtartalmuk miatt nem fogalmazhatóak. Emellett az ellenőrzések során több étrend-kiegészítő termékeket forgalmazó honlapon, a termékekkel összefüggésben betegségek kezelésére, megelőzésére vonatkozó jogellenes állítások találtak.