Google-eladás négymilliárd dollárért

2005.08.18. 15:30
A Google 14,1 millió A-kategóriás részvényt készül értékesíteni. Mivel a papírok a szerdai kereskedést 285,09 dolláros áron zárták, a tranzakció összértéke négymilliárd dollár feletti lesz. A Google túljegyzésre számít, erre az esetre további 600 000 papírt tartalékol.
Úgy tűnik, négymilliárd dollár körüli bevétellel szeretné ünnepelni egyéves tőzsdei szereplését az amerikai Google cég. Az ismert internetes keresőprogram gazdája 14,2 millió darab közönséges részvényének eladására készül. A társaság ezen felül túljegyzés esetén további 600 ezer részvényt bocsát rendelkezésre.

Egy év alatt 200 dollárt nőtt a papírok ára

A cég részvényének árfolyama ugyan a csütörtökön bejelentett hírtől 4 százalékkal esett a tőzsdei kereskedés indulása előtt. Ez az árfolyam és a cég egyéves sikersztoriján édeskeveset változtat. Pont egy évvel ezelőtt a papír bevezetésekor 85 dollár volt a Google-papírok árfolyama, a kereskedés első napja után már több mint 100 dollár, majd idén júliusban csaknem 315 dollár. Azóta is csak 285 dollárig ereszkedett le a részvényár. Más jelentősebb amerikai részvény árfolyama még csak megközelíteni sem tudta teljesítményét.

A Google bejelentése szerint a mostani tranzakcióból befolyó nagyjából 4 milliárd dollárt általános üzleti célokra, esetleg akvizíciókra használják majd. A Google-nak összesen 277,8 millió darab részvénye van, melyből eddig 173,5 forgott a piacon. Az elemzők már korábban aggodalmukat fejezték ki a február 14-e után forgalomképessé váló papírok esetleges piaci megjelenésével kapcsolatban, melytől meredek áresést vártak a tavalyi év végén, ám az eddig nem következett be.

Larry Page, a cég első számú alapító tagja a világ leggazdagabbjai közé katapultálta magát. A Forbes magazin, a gazdagok listájának rendszeres összeállítója a vezető helyek között jegyzi őt 7,2 milliárd dollárra becsült magánvagyonával. A Google részvények összértéke 79,6 milliárd dollár. Az idei év első felében a cég a forgalmát (ennek 98 százaléka reklámbevétel) 2,6 milliárd dollárra tornászta fel, eredménye 712 millió dollár volt.  • Tippek
  • Lakáshitel