Hirdetői perelik a Google-t

2005.08.09. 11:40
Az alig egy éves tőzsdei pályafutása során sikert sikerre halmozó Google a legfrissebb hírek szerint perrel néz szembe. Hirdetői szerint ugyanis túlszámlázta a keresőoldal az ott megjelent hirdetéseket.
A Google árbevételének legnagyobb hányada a kereséshez kötött hirdetésekből származik. A hirdetők egy szoftver segítségével állíthatják be, mennyit hajlandók egy nap maximálisan hirdetésre áldozni.

Túl a határon

A Kaliforniában beterjesztett vádak szerint a Google ezt a limitösszeget gyakorlatilag nem vette figyelembe. Ennek következtében a megengedett határösszegnél többet számlázott a hirdetőknek.

A perre készülő hirdetőket képviselő jogászok egyelőre nem nyilatkoztak. A Google illetékesei szerint azonban alaptalanok a vádak, melyet a bíróságon be is bizonyítanak majd.

A társaság részvényei 1,1 dollárral gyengültek, így 291,25 dolláron zárták a kereskedést. A papírok jelenleg 7,2 százalékkal a 313,94 dolláros csúcs alatt forognak. Ennek azonban nem a kilátásban helyezett per az oka, hanem az, hogy a legutóbbi jelentésben nyilvánosságra hozott számok az elemzői várakozásokat felülmúlták ugyan, a felfokozott piaci elvárásoknak azonban nem tudtak megfelelni.  • Hírek
  • Bankszámla