Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Elkészült az orosz GPS

2007.12.27. 13:10
Kedden fellőtték Oroszország műholdas navigációs rendszerének utolsó három darabját, de a rendszer csak 2009 végétől lesz világszerte elérhető.

Oroszország területén már használható az orosz hadsereg által működtetett GLONASS navigációs rendszer, az amerikai GPS és az európai Galileo riválisa. Kedden a tizennyolc műholdból álló rendszer utolsó három elemét vitték fel az űrbe. Ezzel a hardver a helyére került, a szolgáltatás azonban csak 2009 végétől lesz globálisan elérhető, és addig még további hat műholdat fel kell lőni az űrbe.

A műholdakat szállító rakéta a bajkonuri űrközpontból szállt fel.

Egyébként a GLONASS (Global Navigation Satellite System) kiépítését még a Szovjetunió kezdte meg az 1970-es évek közepén, hogy katonái a világ bármely pontján pontosan ismerjék helyzetüket. Az orosz gazdaság az 1990-es években összeomlott, és a források elapadása miatt egy ideig félretették a terveket, Vlagyimir Putyin azonban bőkezűen támogatja a projektet.

A GLONASS jó alternatíva lehet mindazoknak, akik nem akarnak amerikai technológiát használni, vagy esetleg félnek attól, hogy pontatlan koordinátákat kapnak. Az amerikai GPS eredetileg szándékosan pontatlan volt, csak a hadsereg tudott rendesen navigálni. Bár 2000-től mindenki elérheti a pontos koordinátákat, a régi pontatlan rendszert az amerikaiak bármikor visszaállíthatják.

A Wikipedia szerint a GLONASS 57-70 méteres pontossággal működik (a hadsereg ennél sokkal pontosabb adatokat kap, és azt tervezik, hogy később a polgári felhasználók is jobbakat kapnak majd), a GPS körülbelül 15 méteres pontossággal adja meg a koordinátákat, ezzel szemben az európai Galileo nyilvánosan elérhető szolgáltatása kevesebb mint négy métert téved majd.