Auguszta
-4 °C
2 °C

Döcögve indult a Google Video Store

2006.01.11. 13:05
Kollégiumi ökörködés a Mortal Kombat zenéjére, országúti csapatás M5-ös BMW-vel, felgyújtott fing - ezek az újonnan nyílt Google Video Store legnépszerűbb ingyenes videói - és az összkínálatból ítélve még ezek a legjobbak.

A felhasználók által feltöltött, vicces vagy viccesnek szánt ingyenvideókat hétfőtől fizetős tartalommal - filmekkel, tévésorozatokkal, sportközvetítések felvételeivel és zenei klipekkel - egészítette ki a Google.

A pénzért árult videókat a készítők, illetve a jogtulajdonosok bocsátják a Google rendelkezésére, és ők határozzák meg az árat is: a Google Video Store nyitólapján alkalmanként felbukkanó Survivor túlélőshow tizenötödik, Guatemalán játszódó epizódja például 1,99 dollárba (400 ft), a Phoenix Suns és a Minnesota Timberwolves január 4-i kosármeccse kétszer annyiba, 3,99 dollárba kerül. A videók egy részét jogdíjproblémák miatt csak az Egyesült Államokból lehet megvásárolni, ráadásul a másolásvédett filmeket csak úgy lehet megnézni, hogy a számítógép közben csatlakozik az internethez.

Drága és kevés

#alt# Peter Chane, a Google videoboltjának termékmenedzsere a Cnetnek elmondta: az online bolt készletei naponta gyarapodnak, és az árak is változhatnak. Ha egy tartalomszolgáltató úgy gondolja, kevesen töltenek le egy-egy videót, csak rajta múlik, hogy csökkenti-e az árat.

A készletbővítés és az árcsökkentés is jót tenne a Google Video Store-nak, amelynek kínálata most leginkább egy kifosztott sarki vegyesboltéra hasonlít: van benne összesen 10 videoklip, 25 kosármeccs, és 364 film, köztük olyan nagyságokkal, mint a 13 dolláros Endless summer (Végtelen nyár), a "valaha volt legnagyszerűbb szörfös film" Bruce Brown rendezésében. , vagy Steve Sekely (Székely István) 1944-es munkája, a Lady in the Death House (Hölgy a halottasházban) 8 dollárért. Egyenként 2 dollárért tölthető le a Star Trek: Deep Space Nine tíz része, és ugyanennyibe kerülnek a The Brady Bunch amerikai tévésorozat egyes darabjai is.

Az első Google-balfogás?

A nagy filmek azonban jórészt hiányoznak a kínálatból, a Google-nél egyelőre semmi pénzért nem adnak se Scorsesét, se Tarantinót, ha pedig valaki Fellinire keres, azonnal szembetalálkozik Bruce Brownnal, a "habok Fellinijével", akiről kiderül, hogy nemcsak a Végtelen nyarat jegyzi, hanem a Surf Crazy-t és a Mezítlábas kalandot is.

"Csak képzelődöm, vagy valóban ez a Google első igazán rossz terméke?" - kérdezte blogján, a Davenetics-en Dave Pell "szakértő" és ősblogger, aki többek között azt fájlalja, hogy a videók közötti navigációra használatos menü csak a nyitólapon található meg, és nem érti, miért nem maradt a Google a keresésnél, miért vállalta magára az árusítást is. A cég egyébként tavaly év végén jelentette be, hogy egymilliárd dollárt fizet a Time Warner AOL médiakonglomerátum részvényeinek 5 százalékáért.