Jusztin
13 °C
30 °C

Magyar erőembereket alkalmaz a Google

2005.12.29. 11:15
Közép-Európa országainak többségében diplomás, több éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakembereket keres a Google, Magyarországon azonban - az álláshirdetésekből ítélve - csak a szervereit akarja rendbe hozni.

Megtaláltuk az első jelét annak, hogy a Google tényleg akar valamit Magyarországon. Emlékezetes, hogy október végén az amerikai cég huszonötmillió forintos jegyzett tőkével megalapította a Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft.-t, de akkoriban azt hangoztatta, hogy egyelőre nem tevékenykedik hazánkban. Most úgy tűnik, a keresőóriás megmozdult, legalábbis erre utal a cég állásajánlatait tartalmazó Google Jobs oldalon megjelent hirdetés.

Google Magyarország
A Google Számítástechnikai Szolgáltató Kft.-t október 3-án jegyezték be huszonötmillió forintos tőkével. A társaság három ügyvezetője David C. Drummond, a "nagy" Google üzletfejlesztési elnökhelyettese, George Ryes pénzügyi vezető és Nikesh Arora, az európai területekért felelő elnökhelyettes. Az itthon bejegyzett társaság, amelynek fő tevékenysége az "egyéb számítástechnikai tevékenység", a XII. kerületi Nagy Jenő utcában székel, képviselője a Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie ügyvédi iroda.

Ész és izom

A Google adatközpontjába keres új munkatársat, mégpedig olyan szakembert, aki a szerverek elromlott merevlemezeit és memóriáit le tudja cserélni, és emellett ért a kábelekhez, illetve a diagnosztikai szoftverekhez is.

Erre az ideiglenes beosztásra természetesen nem túlképzett mérnökök jelentkezését várta a cég, sőt feltűnően szerény alapkövetelményeket fogalmazott meg: elég, ha a jelentkező legalább két évig a fent említett hardvereket bütykölte, és csak előnyként, nem feltételként fogalmazódik meg a Linux ismerete. A hirdetés ugyanakkor kizárja azokat a vézna rendszergazdákat, akik az egérgomb lenyomását olimpiai teljesítményként élik meg, az álláshirdetés szerint ugyanis a jelöltnek 8-10 kilogrammos tárgyakat is el kell bírnia. (Egy Sun Fire x4100 szerver, olyan, amilyet az anya-Google egyes sajtóértesülések szerint használni készül, a specifikáció szerint kiépítéstől függően legfeljebb 17,9 kg-os lehet.)

Máshol jobb

A hirdetésből úgy tűnik, hogy nem Magyarország a Google legfontosabb célpiaca a régióban, a környező országokban ugyanis sokkal komolyabb kvalifikációt igénylő pozíciókat hirdetett meg a cég.

Ukrajnában öt-tíz éves marketinges vagy értékesítési tapasztalattal rendelkező, lehetőleg MBA diplomás, angolul, oroszul és ukránul folyékonyan beszélő embert keres a Google. Szlovákiában a "legnagyszerűbb elméket" várják az online hirdetésekkel foglalkozó csapatba. Lengyelországban a legjobb egyetemek valamelyikében végzett, több éves szakmai tapasztalattal rendelkező menedzsert keresnek, illetve olyan hirdetési szakértőket és értékesítőket, akik otthonosan mozognak a távközlés, az oktatás, a pénzügyek, az utazás, az autók, az egészségügy és az FMCG terén.

Információink szerint az állást már betöltötték, az új alkalmazott azonban a cikk megjelenéséig nem nyilatkozott lapunknak a munkájáról. Megkerestük a Google európai sajtóképviseletét is, de egyelőre nem válaszoltak kérdéseinkre.