Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Ügyvédi összefonódás az informatikai tárcánál

2003.04.03. 09:29
A hírközlési törvény módosításában megbízást kapott a Sarkadi és Társai Ügyvédi Iroda, Rácz Zsolt, az IHM közigazgatási államtitkárának korábbi munkahelye, írja a HVG. A hetilap újabb Kiss Elemér-ügyet szimatol.
Összesen 431 milliós közbeszerzés

A hírközlési törvény és végrehajtási rendeleteinek módosítására, valamint az ezt megalapozó tanulmányok elkészítésére kiírt közbeszerzési eljárás győztese a KPMG tanácsadó cég lett, de a bruttó 431 millió forintos állami megbízáson tíz alvállalkozóval kell osztozkodnia. A HVG meg nem erősített információi szerint az állami megbízás kevesebb mint fele jut a fővállalkozónak. A hírközlési berkek úgy tartják, a Tellex névre keresztelt programot "a KPMG-nek kellett megkapnia", írta a hetilap.

Rejtélyes összefonódások

Az alvállalkozók között tíz százalékot meghaladó részesedéssel bír a Réczicza Ügyvédi Iroda White and Case LLP., amelyet az előző kormány APV-jének háziirodájaként könyveltek el, mert egy sor perben képviselte az állami tulajdonost. A cég tanácsadó szerepet töltött be az 1800 megahertzes mobiltender 1998-1999-es előkészítésében, ahol az IT-Com Kft. Távközlési tanácsadóként működött közre. A két cég aztán a Tellex-projektben is összetalálkozott, igaz, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság informatikai beruházásának befejezéséhez 2001 nyarán botrányszagú körülmények között jutott cég tavaly Infrapont Kft.-re változtatta nevét. Pápai zoltán ügyvezető tulajdonos a HVG-nek elmondta: a névváltást az indokolta, hogy a cég tevékenységi köre túlnyúlik az informatikai szektoron.

Az Infraponton kívül 10 százalék alatti közreműködő a Tellex-programban az Econet.hu Rt., az Expert MC Kft. és a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem távközlés-technikai tanszéke.

Alvállalkozó alvállalkozója

Az alvállalkozóként megjelölt cégek a speciális szakértelmet igénylő területeken további alvállalkozókat vesznek igénybe, így került a képbe például a Sarkadi és Társai Ügyvédi Iroda, ahol Rácz Zsolt, az IHM közigazgatási államtitkára a karrierjét kezdte. Életrajza szerint 1992-ben ügyvédjelöltként került Sarkadiékhoz, s 1995-ben vált az iroda partnerévé.

Szünetelteti tevékenységét

Az államtitkár a HVG kérdésére közölte: kinevezéséről, azaz tavaly júniustól szünetelteti ügyvédi tevékenységét, s nem gyakorolja tagsági jogait sem, azaz - akárcsak Kiss Elemér kancelláriaminiszter a Forgács és Kiss Ügyvédi Irodától - nem kap semmilyen javadalmat az iroda produkciójából. A HVG feltételezése szerint az iroda részesedése az egész megbízásból nem haladja meg a 40 millió forintot, legalábbis a Közbeszerzési Értesítő eredményhirdetésében csak két nagy - azaz 10 százalék fölötti részvételű - alvállalkozót jelölnek meg: a Réczicza irodán kívül a KPMG Consulting Kft.-t.