Ágnes
-1 °C
2 °C

Húszmilliárd forint informatikára

2004.11.09. 16:51
A jövő évi költségvetésben informatikai programokra szánt összegből kiépítik a közintézmények szélessávú internetelérését, négyezer eMagyarország pontot hoznak létre, felépítik a Jövő Házát, illetve létrehozzák a Nemzeti Digitális Adattárat és a Nemzeti Audiovizuális Archívumot.
Kovács Kálmán informatikai miniszter kedden elmondta, hogy a tárca összköltségvetése negyvenmilliárd forint, és ebből húsz-huszonkét milliárd jut a programokra, tizenötmilliárd forint a saját bevétellel működő Nemzeti Hírközlési Hatóságra, illetve a minisztérium fenntartására. Céljuk, hogy 2006-ra megnégyszereződjön az internetezők száma, minden negyedik magyar háztartásban legyen internetelérés, amit az is elősegít majd, hogy a tárca számításai szerint addigra tizenöt százalékkal, öt-hat ezer forintra csökkennek a szélessávú internetelérések havidíjai.

Közös háló

A miniszter szerint 2006-ra kiépítik a Közhálót, amelyre a költségvetés 2005-ös tervezetében 7,6 milliárd forint áll rendelkezésre. Az első fázisban jövőre 2530 település 7300 intézményét, általános iskolákat, középiskolákat és önkormányzatokat látnak el szélessávú interneteléréssel, a második fázisban pedig további háromezer kétszáz intézmény, orvosi rendelők, kórházak, kulturális intézetek és közkönyvtárak jutnak interneteléréshez.

Az eMagyarország programot 1,2 milliárd forintból fejlesztik tovább, és a már meglévő több mint kétezer mellé további négyezer közösségi internetelérési pontot hoznak létre. A miniszter szerint a programot mindenképpen fejleszteni kell, mert Magyarországon a területiség tekintetében jelentős aránytalanság tapasztalható, gyakorlatilag kettészakadt az ország; négymillió emberből kerül ki az internetet használók nyolcvanöt százaléka, és hatmillióból a tizenöt százaléka. A tárca szándéka szerint 2006-ra megtízszereződik a közösségi internetelérések száma.

Digitális jövő

"A Millenárison felépítjük a Jövő Házát, a XXI. század innovációs, kulturális és oktatási központját. Létrehozzuk a Nemzeti Digitális Adattárat és a Nemzeti Audiovizuális Archívumot, és ezekre a programokra összesen 2,2 milliárd forint jut" - mondta Kovács Kálmán.

A Jövő Háza a XXI. századi technológiát és kultúrát mutatja majd be interaktív játszóházzal, a Nemzeti Digitális Adattárban pedig hozzáférhető lesz az egész Kárpát-medence kulturális tudásanyaga.

A költségvetésben 400 millió forint jut az elektronikus szolgáltatások, így az eTár és az eAláírás Programok fejlesztésére. Az információs technológiai piac ösztönzésére 450 millió forintot fordítanak.