Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Pingvin, olcsó kamerával

2001.05.08. 17:42
Hétfőn megnyílt az Info 2001 szakkiállítás, amely a tavalyinál kisebb, tartalmasabb és kevésbé idegterhelő.
Még mielőtt mélyebb indoklással untatnék bárkit, kifejezném abbéli meggyőződésem, hogy az lenne a legjobb, ha az Info2001-re kimenne mindenki, aki tud. Ez azért jó, mert így sok ember megismerhetne sok olyan céget, amelyről soha sem hallott, és esélye sincs, hogy valaha is halljon róluk.

Az Info 2001 egyébként a hagyomány szerint a jó öreg Hungexpo területén kereshető fel. Ötezerháromszáz négyzetméteren százhatvankilenc kiállítót tekinthet meg az, aki leszurkolja a belépő árát, és szeret sétálni - illetve figyelemmel követheti a kiállítással egyidőben folyó ICT Fórum szakmai előadásait.

Szubjektív benyomásom - miután nagy üres pavilonokba tévedtem -, hogy a szakkiállítás kisebb lett, és a szektorra jellemző nagyzási hóbort is kicsit alábbhagyott - kevesebb a fenyegetően ízléstelen felépítmény, a dübörgő gagyizene, és a bejáratnál sem fújt öt kiló prospektust az arcomba a szél.

Sík Zoltán, informatikai kormánybiztos
Bár most is vannak karácsonyi vásárra emlékeztető standok, amelyeknél főleg célszerszámokat és szakkönyveket lehet babrálni - a kiállítás valahogy megkomolyodott tavaly óta. A hírközlési felügyelet standján a kedves érdeklődők felmarkolhatják a szervezet számára készült tanulmányokat, például a távközlési piac tulajdonosi viszonyaival kapcsolatban.

A kiállítást Sík Zoltán informatikai kormánybiztos nyitotta meg, aki beszédében körvonalazta a területen idén várható kormányzati munkát - a digitális aláírási törvényt, a távközlési liberalizációt és a Széchenyi-terv elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos programjait. Mindez némi optimizmust pumpált az amúgy borongós vagy bamba fejjel álldogáló közönségbe.

Moszkvából jelentkezem

A legnagyobb standokat a nagy távközlési cégek uralták. Az Axelero nagy narancssárga installációján található nyilvános internetes géppark nagy tömeget vonzott, akár az első moszkvai meki.

Az Info 2001 standjain eddig ismeretlen méretű pingvin-fesztivál tapasztalható. Ezek egyrészt a különféle Linux-disztribúciókat (pl. a magyar Suse-Linuxot) jelöltek, de voltak polcról vásárolható pingvinek is (nagyobb tömeg verődött össze itt is).

Két pingvin a sok közül
Meg kell jegyeznem, hogy az újabb trendek között a legmarkánsabban az olcsó digitális fényképezőgépek nyomulását lehetett kitapintani. A múlt héten még egyedülálló újításnak tűnt az Intel Pocket Camera - azóta két gépet is láttam, amelyek több tízezres árelőnnyel próbálnak a potenciális vásárlók markába ugrani. A zsebtelepes webkamerák után érdeklődők jegyezzék meg az Agfa nevet, illetve keressék fel a Szerviz-Trade Kft. standját (fal mellett van), ahol egy noname gépet tekinthetnek meg 27600 forintos nagyker áron. Talán nem bukik nagyot, aki a kivárás mellett dönt: ezek a gépek tudnak ennél olcsóbbak lenni, és lesznek is (elnézést a tört magyarságért).

A Súlypont ízületklinika kies standját szintén rendkívül tanulságosnak találtam. A téma: a naphosszat monitor előtt punnyadó emberek fiziológiája. A szétcsúszó medencecsont és görbülő gerinc gondolatánál érdemes pár percet időzni, mielőtt az ember azon veszi észre magát, hogy mozgása olyanná válik, mint vállfával táplálkozó gyíknak.