Intel az Indexben

2000.06.22. 12:02
Az Intel Capital, a világ vezető processzorgyártója tulajdonában lévő pénzügyi alap kisebbségi részesedést szerzett az Index.hu Rt.-ben. Az Index.hu a külföldi internetes cégekhez hasonlóan növekedését pénzügyi befektetők segítségével valósítja meg. Tavaly ősszel magánbefektetők vettek részt a cég finanszírozásában, idén áprilisban pedig a német Deutsche Balaton Holding vásárolta meg az Index.hu Rt. 25,1 százalékát.
Az Intel Capital stratégiája

Az Intel Capital, az Intel stratégiai befektetési programjának keretében olyan befektetéseket eszközöl, melyek segítik az internet-gazdaság növekedését, ideértve az internet infrastruktúrájának fejlesztését is. Európában az Intel Capital az Intel Atlantic révén fektet be, mely az Intel Corporation leányvállalata, az alapnak ez az első magyarországi befektetése. Az Intel Capital olyan cégekben rendelkezik tulajdonrésszel, mint a letölthető filmeket kínáló Atomfilms, az utazási szolgáltatásokat kínáló Lastminute.com, a Rambus memóriagyártó, a Sports.com sportoldal és a Tickets.com jegyiroda. A befektetési alap részesedéssel bír a cseh Centrum.cz portálban és a lengyel Wirtualna Polska portálban is.

Szakmai portálok, aukciós szolgáltatás indul

A tavaly májusi alapítást követően az Index.hu Magyarország egyik leglátogatottabb, legszélesebb szolgáltatást kínáló tartalomszolgáltatójává vált. A szeptemberben induló szakmai portálok mellett az Index.hu megvásárolta Magyarorország egyik legjelentősebb ingyenes internetes levelezési hozzáférést biztosító szolgáltatását, a 130 000 felhasználóval rendelkező Drótposta internetes levelezőrendszert. Az Index a közeljövőben az amerikai eBay mintájára ingyenes árverési, licitálási szolgáltatást indít regisztrált felhasználók számára. Elektronikus kereskedelmi szolgáltatásainak bővítésére az Index meghatározó tulajdonrészt szerzett a több mint 10 000 könyvcímet tartalmazó és forgalmazó elektronikus könyváruházban, a Corvina.hu-ban. Az Index.hu korábban megszerezte a Tár.hu Kft. többségi tulajdonát is.

Regionális tartalomszolgáltató

Az Index.hu jelenleg lengyelországi és csehországi partnerekkel tárgyal egy közös, közép-európai internet tartalomszolgáltató vállalat létrehozásáról. A regionális vállalat egységes hirdetési, e-commerce és e-business stratégiát kíván megvalósítani, multinacionális ügyfelek számára regionális piaci előnyöket kínálva.

Az Intel Capital portfóliójából

AtomFilms digitálisfilm-portál
Banyan Networks hálózati elemek gyártója
Centrum CZ cseh portál
CMGI az AltaVista tulajdonosa
EToys online játékbolt
HealthAxis.com online egészség- és életbiztosítások
Hollywood Entertainment online video- és DVD-bolt
Juno Online Services internetszolgáltató
Lastminute.com utazási szolgáltatások
Launch Media digitális zenei portál
Lernout & Hauspie Speech Products beszédfelismerő szoftvert gyárt
LiquidAudio Liquid Player zeneletöltő és lejátszó szoftver
NASDAQ technológiai papírok tőzsdéje
Quokka Sports sportportál és szaklap
Rambus memóriagyártó
Sendmail levelezőszerverek szoftverét fejleszti
Sports.com sportportál
Tickets.com online jegyiroda
Wirtualna Polska lengyel portál


  • Csok