Sára, Márió
2 °C
6 °C

Közel ötmilliárd forint informatikai kutatásokra

2003.08.21. 17:13
Az informatikával összefüggő kutatás és fejlesztés támogatására egy év alatt több mint 4,7 milliárd forint értékben kötelezte el magát az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) - mondta Kovács Kálmán, a tárca vezetője sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. Mint mondta, ez az összeg a tárca teljes költségvetésén belül 10 százalékos részarányt képvisel, ami jól jelzi a minisztérium elkötelezettségét az innováció iránt.
"A remények szerint az elkövetkező évben legalább szinten marad az informatikai K+F támogatottsága" - mondta Kovács Kálmán. A szaktárca munkájának tavaly szeptemberi érdemi beindulása óta a különböző tudományos szervezetekkel kötött együttműködési megállapodások alapján 2,5 milliárd forintról, a minisztérium K+F pályázatai révén 1,4 milliárd forintról, az űrkutatás támogatásával pedig 450 millió forintról született döntés, mondta el a miniszter.

Négyszázmillió pályázható

Az egy év alatt informatikai K+F-re juttatott összegbe számít az a már elkülönített 400 millió forint is, amelyre augusztus 28-tól lehet pályázni. Bakonyi Péter, a tárca helyettes államtitkára elmondta, hogy a szeptember 30-i leadási határidejű tenderen innovatív technológiák fejlesztésére lehet támogatásokat igényelni.

Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára szólt arról, hogy az Európai Unió a K+F-en belül leghangsúlyosabban az információs technológiákhoz kötődő fejlesztéseket támogatja. "Az unió hatodik keretprogramjának 17 milliárd eurós pénzügyi keretéből 32 százalékkal részesednek az információs fejlesztések" - tette hozzá a főtitkár.