Mátyás
-6 °C
1 °C

Laptopot 250 forintért?

2005.04.24. 11:58
Az oktatásügyi miniszter egy Siófokon tartott konferencián elmondta, hogy tervei között szerepel a laptop-lízing bevezetése. Ennek alapján a diákhitelből vonnák le a napi 250 forintos költséget.
Az oktatási miniszter azt szeretné elérni, hogy szeptembertől a felsőoktatási intézményekben tanuló hallgatók laptopot lízingelhessenek. Erről Magyar Bálint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája vezetőképző kurzusán beszélt szombaton Siófokon.

Tárgyalásokat kezdtek

Mint mondta, a lehetőséget a hallgatói önkormányzatok országos kollégiumán vetették fel a hallgatók néhány hónappal ezelőtt. Hozzátette: egyetért és támogatja a hallgatók javaslatát, s már tárgyalt ez ügyben a Diákhitel Rt. vezetőjével a megoldásról.

A jelenlegi ismeretek szerint napi 250 forintért lehet majd lízingelni laptopot, amit a diákhitelből levonnak - mondta a tárca vezetője a távirati irodának, aki reményét fejezte ki, hogy szeptember elsejétől el tud indulni ez a program. Felhívtuk az illetékeseket, hogy többet megtudjunk a programról, de az Oktatásügyi Minisztériumban senkit nem tudtunk elérni vasárnap délelőtt.

Ekler Gergely, a HÖOK elnöke az MTI-nek elmondta: a laptopos kezdeményezés már a választási program része volt, s nagyon örülnek, hogy a tárca ezt befogadta. Megítélése szerint lesz érdeklődés a lehetőség iránt, hiszen egy átlagos laptop 250 ezer forintba kerül, a lízingelés azonban nem jelent nagy megterhelést havonta, ezért sokkal egyszerűbb lesz hozzájutni egy ilyen nagy értékű tárgyi eszközhöz.

Amerikai hasonlat

Az Egyesült Államokban is próbálkoztak már hasonlóvak, igaz, ott a bérletet az önkormányzat fizette, és a lízing kifutása után az eszközöket odaadták a diákoknak. A Georgia államban található Cobb Country hetvenmillió dollárt költött a gépekre, és a hozzájuk tartózó infrastruktúrára.

Ebből kijött hetvenezer számítógép, a drótnélküli hálózat kiépítése, a gimnáziumi és főiskolai tantermek átalakítása. A program alkotói szerint a lízinggel hosszútávon még pénzt is spórolhatnak, hiszen a későbbiekben nem kell megvenni a tankönyveket és eltűntethetik a számítástechnikai termeket. A két-három kilogrammos gépek ráadásul kevesebbet nyomnak, mint a könyvek, ami egészségügyi szempontból jelent előrelépést.