Pénzmosással vádolja a Matávot a macedón sajtó

2003.02.25. 09:50
A macedón A1 televízió múlt heti riportja szerint a Matáv tulajdonában lévő nemzeti telefontársaság, a Maktel igazgatótanácsának magyar tagjai olyan céget alapítottak, melyen keresztül többletjövedelemhez jutnak, és közbeiktatásával nagy összegeket utalnak át a Makteltől a Matávnak is. A Matáv tájékoztatása szerint a támadott cég a hatékony vállalatirányításhoz szükséges ismeretek átadása érdekében jött létre, a tanácsadói szolgáltatások ára pedig nemzetközi összehasonlításban az átlag alatt van.
A macedón A1 televízió állítása szerint a Matáv-tőkével Skopjéban létrehozott Tele Macedonia az a cég, melynek segítségével a Maktel és mobilszolgáltató leányvállalata, a Mobimak igazgatótanácsának magyar tagjai nagy összegeket vesznek ki a Maktelből, majd ezeket részben továbbutalják a Matávnak Budapestre, részben zsebre teszik.

A macedón tévécsatorna értesülése szerint a Maktel, illetve a Mobimak öt igazgatója három hónap leforgása alatt tanácsadói díjként csaknem hétszázezer német márkát vett ki a Maktelből a szintén őáltaluk irányított Tele Macedonián keresztül a következő módszerrel: a Tele Macedonia számláz a Maktel felé, az összegeket tanácsadói szerződésekkel támasztják alá.

"Visszaszerzik" a befektetést?

Az A1 televízió olyan dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyek a Maktelnél 4,3 millió euró értékű külső szolgáltatások kifizetését támasztják alá. A tévécsatorna egy olyan számlával is rendelkezik, amellyel a Tele Macedonia 1,1 millió dollárt fizetett a Matávnak, ugyancsak külső konzultációs szolgáltatások után.

A múlt csütörtökön Skopjében sugárzott riport szerint a macedón pénzügyminisztérium revíziója hivatott kideríteni, hogy pontosan mekkora pénzösszeg áramlott át Macedóniából Magyarországra, és vajon ez e a formája annak a mechanizmusnak, amellyel a Matáv "visszaszerzi" azt az összeget, amelyet a Maktel megvásárlására fordított.

A riport szerint a Matáv a volt Georgievski kormánnyal kötött szerződésére hivatkozva semmilyen koncessziós díjat nem fizet Macedóniának, mondván hogy külső beruházásokat kell elvégeznie a távközlési infrastruktúrában. "A beruházások helyett azonban saját magába és igazgatóiba invesztál a Matáv" - állítja a macedón A1 televízió.

A Matáv "ismeretet ad át"

A macedón sajtóban megjelent minősítéseket a Matáv az Index érdeklődésére határozottan visszautasította.

A Matáv tájékoztatása szerint a Maktel privatizációjának során, a vállalat többségi részét értékesítő Macedón állam elvárása volt, hogy a befektetés segítse elő a szolgáltatások elterjedtségének és színvonalának növelését, az eredmények maximalizálását, a Maktel felkészülését a nyílt piaci körülmények között való működésre. "Az Eladó és a Vevő szerződésben állapodtak meg, hogy a hatékony vállalatirányításhoz szükséges ismeretek átadása érdekében a Vevő megalapítja a Maktel számára tanácsadói szolgáltatásokat nyújtó Tele Macedoniát és ezen keresztül biztosítja a tanácsadók működését és az iparági "legjobb gyakorlat" megjelenését" - nyilatkozta érdeklődésünkre a Matáv illetékese.

A Tele Macedoniát a stratégiai befektetők hozták létre meghatározott feladattal, és a Matáv úgy véli, megalapítása teljesen megfelelt a nemzetközi üzleti gyakorlatnak. Igazgatósága 7 tagú, ebből egy személyt delegál a Maktel. "A Tele Macedonia és a Maktel kapcsolata a felek közös egyetértése által kialakított piaci szerződéseken alapul" - állítja a magyar telefontársaság.

A Matáv tájékoztatása szerint a tanácsadói szolgáltatások díjai nemzetközi összehasonlításban az átlag alatt vannak és az eddigi befektetéseknek csupán elenyésző töredékét érik el. "Az általa generált értéknövekedés viszont a Maktel pénzügyi eredményeiben, a hálózat és szolgáltatások fejlődésében megmutatkozó jelentős tétel." - szögezte le érdeklődésünkre a Maktel anyavállalata.  • Tippek
  • Lakáshitel