16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

IP-kártya gyermekcipőben

2000.02.23. 13:45
A Matáv kicsit elsiette az internet technológián alapuló olcsóbb nemzetközi percdíjak áruba bocsátását, a technológia még túlságosan új, Magyarországon még gyermekcipőben jár. Igaz: a hazai cégek közül a Matáv IP-kártyájával biztosítja a legolcsóbb nemzetközi percdíjakat, a kis bakik (megszakad a kapcsolat, ezért gyakran nem hall beszélgetőpartnered stb.) és a perc alapú számlázás jócskán megnövelik a valóban lebeszélt percekre szabott díjat.

Az IP-kártyának lényege, hogy olcsóbban lehet külföldre telefonálni - mondta a Matávpont mosolygó munkatársnője. Tovább kérdezősködni nem mertem, kiadtam a 3000 forintot. Már akkor tudtam, hogy nincs valami rendben, mikor a kártya borítóján lévő infó szerint szöveges tájékoztatót mellékeltek a kártyához, azt tőlem máris megspórolták.

A Matáv IP-kártyáját egy megelőző tesztelési időszak után 1999. december 1-én indították útjára. A Delta Com nevű ausztrál-magyar vegyesvállalkozás biztosítja a szükséges infrastruktúrát, tőlük vásárolják nagykereskedelmi áron a perceket. A kártya lényege: a beszélgetés az internetre terelődik, így 20-50 százalékkal olcsóbb a nemzetközi beszélgetés. A kártya nem tölthető újra, Nagy Zoltán a Matáv termékmenedzsere szerint ezt biztonsági okokból van így.

A kapcsolat egy ingyenes telefonszám, a kártya kódjának illetve a hívott szám bepötyögése után jön létre. A MATÁV-tól megszokott másodperc alapú számlázás helyett minden megkezdett percet egy lebeszélt percként számláznak. (A kártyáról lebonyolított hat hívás alkalmával 2 perc és 50 mp-es "kár" keletkezett csupán emiatt.) A kártya egyenlege csupán interneten kérdezhető le, telefonos tájékoztatásra egyelőre nincs lehetőség. (Az internetes számlalekérdezés paradoxont teremt: az internet kapcsolattal rendelkezők magát az internetet használják a drága nemzetközi beszélgetések lebonyolítására, a telefonos készüléken lebonyolítható, olcsóbb, interneten alapuló nemzetközi beszélgetést általában az internet kapcsolattal nem rendelkezők veszik igénybe.) Nagy Zoltán, a Matáv termékmenedzsere megnyugtat: 2-4 héten belül telefonon is követhető lesz a kártya egyenlege.

Kolozsvárra a beszélgetés díja
Előfizetői állomásról 90 Ft/perc plussz kapcsolási díj
MATÁV telefonkártyával 120 Ft/perc
Matáv IP telefonkártyával 83 ft/perc
PanPhone 83,75 Ft + a helyi hívás díja
Netphone 104 ft/perc bruttó
Pannon PlusszNulla 88/89 Ft
Westel Net Tel 99 Ft
Vodafone 104,25+áfa/130,25 Ft
A kártyán lévő összeg megtekintésére kifejlesztett internetes oldal nem biztonságos, így a kártya utolsó hat száma (ami első belépéskor megegyezik a felhasználónévvel és jelszóval) a hackerek gondjaira van bízva. A lebeszélt percek nyilvántartásával is gond adódik: panaszkodó ismerősőm szerint háromperces franciaországi beszélgetését több mint kétezer forintra taksáltak. (Vissza is vitte a kártyát a Matávhoz, ahol kissé földönkívülinek nézték, és sokáig senki sem tudta, hogy ilyen szolgáltatása is van a Matávnak. Időigényes utánajárás és egy hónapos várakozás után a Matáv kártalanította.)

Bár a Matáv a szolgáltatás olcsóságával dicsekszik, annak minőségéről egy szó sem esik. A beszélgetés többször, véletlenszerűen szakad meg, az hang gyakran fémes, visszhangos. A kapcsolat minőségét jelzi, hogy nem hall beszélgetőpartnered (ez további 2-3 percnyi veszteséget jelent). Az újrahívás sem egyszerű: 36 számot kell újrapötyögni (a redial gombot nem mertem használni). A szolgáltatáshoz hasonlóan az ingyenesen hívható matáv IP TEL ügyfélszolgálat sem zökkenőmentes: déli fél tizenkettőkor senki sem vette fel a kagylót, igaz két óra múlva készségesen válaszoltak.

A Matáv nem költött eddig túl sok pénzt a szolgáltatás népszerűsítésére. A szolgáltatás beindításakor minden előfizető kapott egy szórólapot, az igazi reklámkampányt a turistaszezon megkezdésére időzítik.

Egy kis matek: az eddig Matáv IP-kártyával lebonyolított hívásaimat a meghirdetett 83 forintos percdíj helyett lényegében 97 forintos percdíjjal bonyolíthattam le.  • Hírek
  • Bankszámla