Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egekben a memóriaárak

1999.09.15. 20:23
Az elmúlt egy hónap alatt megháromszorozódtak a memóriaárak. Augusztus közepén pánik tört ki a számítógép-vásárlók között, néhány nap alatt felvásárolták a boltokban található összes RAM-ot. Az áremelkedés okairól egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot.

Az elmúlt egy hónap alatt megháromszorozódtak a memóriaárak. Augusztus közepén pánik tört ki a számítógép-vásárlók között, néhány nap alatt felvásárolták a boltokban található összes RAM-ot. Az áremelkedés okairól egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot.

Az Acomp és az Aspect szeptember 2-i és 3-i keltezésű árlistáiban még 8000 forint körüli áron szerepelnek a 32 MB-os memóriamodulok, jelenleg azonban az Aspectnél egyáltalán nem lehet memóriát kapni, az Acompnál pedig 15 ezer forintba kerülnek a 32 megás modulok.

Nem egyértelmű, hogy mi okozta a drasztikus áremelést. Martos Tamás, a Pixel munkatársa szerint több tényező is közrejátszhatott az árspirál beindulásában. Egyrészt a gyártók visszafogták a termelést, leállítottak egy malajziai gyárat. Azonban egyetlen gyár leállítása nem okozhat ilyen mértékű kínálat-csökkenést. Másrészt viszont hamarosan megjelennek az új technológiával készült RD RAM-ok, amelyek lényegesen drágábbak lesznek a jelenleg használt SD RAM-oknál. Szó lehet emiatt arról is, hogy az árakat mesterségesen emelték erre a szintre, hogy ne legyen túl nagy árkülönbség az új és a régi típusú memóriák között.

A memóriaárak június óta az amerikai piacon is folyamatosan emelkednek, a múlt héten pedig megduplázódtak. A memóriamodulokat alkotó 64 megabites chipek nagykereskedelmi ára a korábbi 8 dollárról a múlt héten 14 dollárra ugrott. Az áremelkedésre Amerikában se tudnak egyértelmű magyarázatot, egyes források szerint a memóriagyártók termelési problémái állnak a dolog mögött.

A Kingston Technology magyar képviselője, Andrea Goldschmied szerint az áremelkedés oka, hogy egymástól független piaci és gyártástechnológiai okok szerencsétlen összejátszása következtében erős hiány alakult ki a piacon. Ezek az okok a következők: • Az állandóan csökkenő memóriaárak miatt egyre több cég hagyott fel a memóriachipek gyártásával, illetve csökkentette azok mennyiségét. Az állandó árzuhanás miatt a gyártók igyekeztek a lehető legkisebb raktárkészlettel dolgozni, hogy az árcsökkenésből adódó veszteségeket a minimálisra redukálják.
 • Egy technológiai változás küszöbén áll a számítástechnikai piac, amelyben az SD RAM-ok helyét a RAM BUS technológia veszi át. A technológiai változás időzítésébe azonban feltételezhetően hiba csúszott, ez is generálta a hiányt.
 • Emellett a 2000. évre való átállás küszöbén a gyártók azt feltételezték, hogy az igény a memóriabővítésre csökkenni fog, ezért nem készültek fel ekkora piaci keresletre. Ez is hiányt gerjesztő tényezőként jelentkezhet.

  A hírek szerint ráadásul a Micron Technology-nak problémái támadtak az 64 megabites chipek gyártásáról a 128 megabitesekre történő átállásnál, amely szintén őrült vásárlásra késztette a nagykereskedőket. A cég természetesen cáfolta a hírt.

  A folyamatot erősíti, hogy a memóriagyártók, köztük a Toshiba és a Hitachi, kezdenek átállni a 64 bitesnél jóval drágább 128 és 256 bites chipek gyártására.

  A Pixel munkatársa azt tanácsolja, hogy várjunk egyelőre a memóriavásárlással, mivel elképzelhető, hogy hamarosan ismét lejjebb mennek az árak. Az áremelkedés a Kingston képviselője szerint is átmeneti. Addig is próbáljuk kihúzni a jelenlegi szinten, és ne szomorkodjunk, ha szögletesen mozognak a Quake szörnyei.

  A cikkben áfa nélküli árak szerepelnek.