Egekben a memóriaárak

1999.09.15. 20:23
Az elmúlt egy hónap alatt megháromszorozódtak a memóriaárak. Augusztus közepén pánik tört ki a számítógép-vásárlók között, néhány nap alatt felvásárolták a boltokban található összes RAM-ot. Az áremelkedés okairól egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot.

Az elmúlt egy hónap alatt megháromszorozódtak a memóriaárak. Augusztus közepén pánik tört ki a számítógép-vásárlók között, néhány nap alatt felvásárolták a boltokban található összes RAM-ot. Az áremelkedés okairól egymásnak ellentmondó információk láttak napvilágot.

Az Acomp és az Aspect szeptember 2-i és 3-i keltezésű árlistáiban még 8000 forint körüli áron szerepelnek a 32 MB-os memóriamodulok, jelenleg azonban az Aspectnél egyáltalán nem lehet memóriát kapni, az Acompnál pedig 15 ezer forintba kerülnek a 32 megás modulok.

Nem egyértelmű, hogy mi okozta a drasztikus áremelést. Martos Tamás, a Pixel munkatársa szerint több tényező is közrejátszhatott az árspirál beindulásában. Egyrészt a gyártók visszafogták a termelést, leállítottak egy malajziai gyárat. Azonban egyetlen gyár leállítása nem okozhat ilyen mértékű kínálat-csökkenést. Másrészt viszont hamarosan megjelennek az új technológiával készült RD RAM-ok, amelyek lényegesen drágábbak lesznek a jelenleg használt SD RAM-oknál. Szó lehet emiatt arról is, hogy az árakat mesterségesen emelték erre a szintre, hogy ne legyen túl nagy árkülönbség az új és a régi típusú memóriák között.

A memóriaárak június óta az amerikai piacon is folyamatosan emelkednek, a múlt héten pedig megduplázódtak. A memóriamodulokat alkotó 64 megabites chipek nagykereskedelmi ára a korábbi 8 dollárról a múlt héten 14 dollárra ugrott. Az áremelkedésre Amerikában se tudnak egyértelmű magyarázatot, egyes források szerint a memóriagyártók termelési problémái állnak a dolog mögött.

A Kingston Technology magyar képviselője, Andrea Goldschmied szerint az áremelkedés oka, hogy egymástól független piaci és gyártástechnológiai okok szerencsétlen összejátszása következtében erős hiány alakult ki a piacon. Ezek az okok a következők: • Az állandóan csökkenő memóriaárak miatt egyre több cég hagyott fel a memóriachipek gyártásával, illetve csökkentette azok mennyiségét. Az állandó árzuhanás miatt a gyártók igyekeztek a lehető legkisebb raktárkészlettel dolgozni, hogy az árcsökkenésből adódó veszteségeket a minimálisra redukálják.
 • Egy technológiai változás küszöbén áll a számítástechnikai piac, amelyben az SD RAM-ok helyét a RAM BUS technológia veszi át. A technológiai változás időzítésébe azonban feltételezhetően hiba csúszott, ez is generálta a hiányt.
 • Emellett a 2000. évre való átállás küszöbén a gyártók azt feltételezték, hogy az igény a memóriabővítésre csökkenni fog, ezért nem készültek fel ekkora piaci keresletre. Ez is hiányt gerjesztő tényezőként jelentkezhet.

  A hírek szerint ráadásul a Micron Technology-nak problémái támadtak az 64 megabites chipek gyártásáról a 128 megabitesekre történő átállásnál, amely szintén őrült vásárlásra késztette a nagykereskedőket. A cég természetesen cáfolta a hírt.

  A folyamatot erősíti, hogy a memóriagyártók, köztük a Toshiba és a Hitachi, kezdenek átállni a 64 bitesnél jóval drágább 128 és 256 bites chipek gyártására.

  A Pixel munkatársa azt tanácsolja, hogy várjunk egyelőre a memóriavásárlással, mivel elképzelhető, hogy hamarosan ismét lejjebb mennek az árak. Az áremelkedés a Kingston képviselője szerint is átmeneti. Addig is próbáljuk kihúzni a jelenlegi szinten, és ne szomorkodjunk, ha szögletesen mozognak a Quake szörnyei.

  A cikkben áfa nélküli árak szerepelnek.  • Tippek
  • Betét