Valér
4 °C
8 °C

Kartellért vár büntetés a magyar mobilcégekre

2003.07.22. 12:17
Kartelltevékenységért büntetheti meg hamarosan a Gazdasági Versenyhivatal Magyarország három mobiltelefon-szolgáltatóját. Az Index értesülései szerint a versenyhivatal megállapította, hogy a Westel, a Pannon GSM és a Vodafone összejátszott az árak indokolatlanul magasan tartása érdekében.
A lapunk birtokába került információk szerint a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a három magyar mobilszolgáltató előzetes, titkos megállapodás alapján összejátszott, hogy mesterségesen magasan tartsák a vezetékes-mobil telefonálás árát a magyarországi piacon. Ez tiltott kartelltevékenységnek minősül, illegális.

Hétfőn derül ki az összeg

Úgy tudjuk, hogy a döntés már megszületett, csupán az a kérdés, hogy mekkora büntetést rónak ki a három vállalatra. Az Index megkeresésére a GVH-nál elmondták, hogy valóban folyamatban van egy eljárás a mobiltársaságok, valamint az azóta már megszűnt Westel 450-es és a Matáv ellen, méghozzá 2002 eleje óta. Gönczöl Tünde, a versenyhivatal infokommunikációs irodájának vezetője a várható döntést illető értesülésünket nem kívánta kommentálni. Mint mondta, "a versenytanács várhatóan a hétfői tárgyaláson hirdeti ki határozatát az ügyben".

Dr Polgárdy Géza, a versenyhivatal sajtófőnöke cáfolta abbéli értesülésünket, hogy a döntés már megszületett volna. Mint mondta, a Westel és társai elleni eljárásban a Versenytanács hétfői tárgyalásán hozza meg döntését.

A vizsgálat célja annak megállapítása volt, vajon az érintett cégek visszaéltek-e erőfölényükkel és folytattak-e kartelltevékenységet a vezetékesről mobilra irányuló hívások végződtetési díjainak egységes megállapításánál. Információink szerint a jogsértés csak a kartellvád esetében valószínű, az erőfölénnyel való visszaélést a Versenytanács várhatóan nem fogja megállapítani.

Értesüléseink szerint a büntetés nagyobb lehet, mint hasonló ügyekben bármikor. Elvileg a büntetés akár a cég előző évi nettó árbevételének 10 százaléka is lehet, noha a gyakorlatban nem szoktak ilyen magas összegű pénzbüntetéseket kiróni, ráadásul fellebbezésre a büntetést gyakran mérséklik. "A hivatal a jogsértő cégeket eltilthatja a jogsértő gyakorlat folytatásától, vagy elrendelheti annak megszüntetését" - mondta el Gönczöl Tünde. Mint megtudtuk, a kiszabott bírságot a cégek jogsértés szempontjából releváns forgalmából kiindulva mérlegelik.

Krimibe illő nyomozás

A kartelltevékenység, vagyis az árak "összehangolása" a versenytárs vállalatokkal a profit maximalizálása érdekében klasszikus példája annak, amit nem szabad a szabadversenyes kapitalizmusban. Árt a piaci versenynek és sérti a fogyasztók érdekeit is, ezért minden nyugati országban tiltja a törvény. A kartelltevékenységet gyakran igen nehéz bebizonyítani; néha egészen komplex nyomozást igényel annak igazolása, hogy vállalatok ilyesmiben összejátszottak.

A hivatal a vizsgálathoz bármilyen formában tárolt dokumentumot, adatokat bekérhet, így akár a cégek elektronikus levelezését is. Amennyiben a hivatal titkos kartellre, súlyos jogsértésre gyanakszik, bírói végzés birtokában rajtaüthetnek a vizsgálat alá vont cégen, és a helyszínen is átvizsgálhatják a dokumentumokat. Ez a jelenlegi ügyben nem így történt, hiszen a vizsgálat fő tárgyát a hálózati szerződésekben megjelent, nyilvános megállapodások képezték, mondta el kérdésünkre Gönczöl Tünde. Korábban, más hazai ügyekben azonban már volt ilyen rajtaütésre példa.